Izložba "Intervencije" Jana Triaška u galeriji ALUZ u Zrenjaninu 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina organizuje samostalnu izložbu likovnog umetnika Jana Triaške, šefa Katedre za slikarstvo na fakultetu likovnih umetnosti u Banskoj Bistrici.

Triaška će se zrenjaninskoj publici predstaviti ciklusom dela pod nazivom „Intervencija“ koji je, prema rečima autora, zasnovan na muralima koji sadrže gestikulaciju ruku. Kustos isložbe Dejan Vorgić kaže da zrenjaninska “Intervencija“ predstavlja logičan nastavak ranijih ciklusa Jana Triaške kao što je „Studija ruku“ koja je prvobitno predstavljena publici u Sredoslovenskoj galeriji u Banskoj Bistrici 2017. godine, a kasnije i u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića prošle godine.

„Jedna ruka je mimetički naslikana, dok je druga preuzeta iz stripova. One zajedno čine kontrast i negaciju jedna druge. Kroz ovakav vizuelni doživljaj autor ističe društvene teme, koje su karakteristične za države centralne Evrope, kao što su socijalna nejednakost, relativizam, uspon mržnje, populizam i ekstremizam. Ovog puta težilo se ka intervenciji savremenih umetničkih dela u već postojeću muzejsku zbirke, tačnije kolekciju oružja, koja je bila početna inspiracija“ objašnjava kustos Dejan Vorgić.

Jan Triaška je poreklom iz Bačkog Petrovca, studirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića, a diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Bratislavi 2003. godine u klasi profesora Jana Bergera.

Na istom fakultetu je 2007. odbranio doktorat, da bi 2018. godine postao šef Katedre za slikarstvo i ateljea Startup na fakultetu likovnih umetnosti u Banskoj Bistrici.
Njegova prva samostalna izložba u Zrenjaninu otvara se u utorak, 16. novembra u 10 časova. Izložba „Intervencije“ u izložbenom prostoru galerije ALUZ biće otvorena do kraja meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari