Izložba Jelene Trpković i Žarka Bjelice u galeriji "Beograd" 1Jelena Trpković: Jel’ ste to vi, gospodine Bećkoviću? Foto: Promo

U Prodajnoj galeriji „Beograd“ (Kosančićev venac 19) svoje radove izložili su Jelena Trpković i Žarko Bjelica, višedecenijske kolege, osobe bliskih senzibiliteta sa sličnim shvatanjima života i umetnosti.

Konverzacijsku komponentu njihovog rada, navodi istoričarka umetnosti Dragica Vuković u katalogu, moguće je pronaći u apsurdnim sastavima kolažne slike (Trpković) i kompozitne skulpture (Bjelica) eksploatisanim iz zvanične retorike njihovog neposrednog kulturološkog i političkog okruženja, radovima negovanim na iskustvima istorijske dade i nadrealizma, pop arta ili novog realizma.

Prema rečima autora „u različitim materijalima, početnim pozicijama, okruženju i rukopisima, mislimo da se na jednom mestu može sagledati ironija, sarkazam i apsurd, naizgled lako napravljenih artefakata, a u stvarnosti stvarnosti proizašlih iz iskustva života, rada i literature“.

Jelena Trpković (diplomirala na FLU u Beogradu, dugogodišnji profesor a Akademiji umetnosti u Novom Sadu, izlagala je na brojnim značajnim izložbama u zemlji i inostranstvu a dobitnica je više nagrada), društveni segment beleži kroz geografiju i istorijski tok njegovog proticanja i prožimanja, a radovi Žarka Bjelice, koji je takođe diplomirao i magistrirao na FLU u Beogradu, napravljeni su od predmeta nađenih, razbacanih svuda oko nas odbačenih iz svog upotrebnog toka i funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari