izložba fotografijaFoto: Md. Ehtesham Khaled / Shutterstock.com

Fabrika Fotografa slavi deseti rođendan. Jubilarni rođendan ove škole fotografije obeležiće se, sada već tradicionalno, velikom izložbom fotografija polaznika škola.

Ova izložba nije tek puko prikazivanje nasumice napravljenih lepih fotografija, već skup projekata 67 autora koji su prethodnih meseci, pod mentorstvom Aleksandre Popović Petković, razvijali svoje ideje da bi kroz fotografiju kao medij prikazali svoje viđenje zadatih tema: „Na skriveno te vodim mesto“, „Ekologija“, „Foto-dnevnik“ i „Žena“.

NA SKRIVENO TE VODIM MESTO – autorke i autori koji su se opredelili za ovu temu vode posmatrače u neistražena područja unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta koja često istovremeno privlače i plaše, odražavajući stanje čoveka u savremenom društvu. Ne čudi stoga što preovlađuju slike vode, simbola emocija i duše, kao i slike magle, koja prenosi osećaj neizvesnosti, sve snažniji u ovim burnim vremenima.

EKOLOGIJA – predstavljene fotografije nam skreću pažnju na štetu koji nanosimo svetu oko sebe, a time – sasvim nesvesno – i samima sebi. Sklonost da se uništava lepota koja nas okružuje, bilo da je reč o prirodi ili umetnosti gradnje, govori nam o tome kakvi smo (postali) i da nam zbog toga ni ne može biti bolje. Zagađenje na kolektivnom i pojedinačnom planu deo je našeg sveta, ne dolazi spolja, već je naših ruku delo. Uprkos tome, naši fotografi pokazuju i kako se sve polako vraća na svoje mesto tamo gde čovek odlazi i ostavlja prazninu – priroda uzima zamah i preuzima ono što joj pripada.

FOTO-DNEVNIK – otkrivajući svoju svakodnevicu, fotografkinje i fotografi dele intimne trenutke čiste radosti, kao i tihe zebnje. Putovanja po svetu i u unutrašnje predele duše podsećaju nas koliko je svet mali i u kojoj meri smo svi istinski povezani.

ŽENE – kritičko promišljanje savremene žene, njene uloge i pozicije u društvu, izazova s kojima se svakodnevo susreće, svedoči o slojevitoj prirodi lepšeg i „slabijeg“ pola. Pojedini projekti raskrinkavaju, preispituju i demantuju uvrežene stavove po pitanju rodne (ne)ravnopravnosti, predstavljajući nam junakinje koje su prošle kroz teške i mučne trenutke, istrajući u svojoj borbi u ime ljubavi.

Pored ovih tema na jubilarnoj izložbi će se naći i kutak za porodične fotografije. U eri kada društvene mreže nameću imperativ bajkovitih i savršenih porodičnih fotografija Fabrika Fotografa želi da istakne neke drugačije vrednosti – da fotografija bude medij koji će zabeležiti porodične trenutke i emocije onako kako su se zaista desili. U ovom projektu sedam autora je zabeležilo porodične trenutke u dokumentarističkom maniru, bez nameštenih scenografija, isplaniranih poza i ulepšavanja realnosti.

Otvaranje izložbe je u subotu, 14. oktobra 2023. u 19h, u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a u Beogradu. Ulaz je slobodan, a posetioci će moći da da uživaju u izložbi do 31. oktobra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari