spomen park na popini foto predrag novakovićfoto predrag novaković

„Hoteći da pobegnem od jednog meni stranog, otuđenog sveta moderne arhitekture, zašao sam igrom slučaja u jednu posebnu oblast arhitekture u kojoj nema ni modernog ni nemodernog, u kojoj postoji samo večito.“ Ovo je svojevremeno, sada već davne 1972. godine u jednom saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti o dosadašnjem radu izjavio arhitekta Bogdan Bogdanović.

„Večito“ je i naziv izložbe fotografija njegovih radova posvećenih upravo oblasti arhitekture ili pak skulptorstva o kojoj Bogdanović u svom citatu govori.

U pitanju je multimedijalna izložba njegovog celokupnog memoriajlnog stvaralštva, jedna vrsta retrospektive, koja se otvara večeras (sreda) u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda a u povodu stogodišnjice Bogdanovićevog rođenja (1922, Beograd – 2010, Beč).

U istoriografiji, Bogdanović predstavlja jednog od najvećih jugoslovenskih arhitekata posleratnog perioda, i svakako najeminentnijeg i najplodnijeg graditelja spomeničke arhitekture, navodi se u pozivu na ovu izložbu.

Osim neimara, Bogdanović je bio i filozof, književnik, profesor.

Ipak, u ulozi neimara memorijala našao je punu i najširu slobodu svog izraza.

Tako stvoren Bogdanovićev arhitektonski jezik predstavlja autentičan, vanvremenski dokument koji poslednjih decenija postaje vrlo privlačno ali neiscrpno polje za domaće i međunarodne prezentacije i istraživanja.

Koncept izložbe ima u vidu Bogdanovićev enorman doprinos beogradskoj (bio je gradonačelnik Beograda 1982-86, dekan i profesor Beogradskog univerziteta), srpskoj (bio je član SANU) i jugoslovenskoj (bio je predsednik Saveza arhitekata Jugoslavije) kulturnoj sredini.

Izložba predstavlja, navodi se dalje u pozivu, život i razvojno-stvaralački put autora, uz rezultate najnovijih istraživanja i neophodnu prizmu multidisciplinarnog pristupa (spomenici kao svedoci vremena, viđeni kroz odlike epohe – ideologiju, istoriju, filozofiju, književnost, likovnu umetnost).

Eksponati na izložbi su fotografska i video ostvarenja našeg renomiranog fotografa Predraga Novakovića, prvi put prikazana upravo na ovoj izložbi.

S obzirom na kompleksnost Bogdanovićevih ostvarenja, koja su tako osmišljena da imaju neraskidivu vezu sa tlom i ambijentom, i predstavljaju zapravo više scenografiju pejzaža a ne puku skulpturu i arhitekturu u ambijentu, njihov potpun doživljaj može se postići samo video-zapisom koji uključuje snimak iz svake ravni (kako zemljišne, tako i vazdušne – upotreba kamere i drona), zaključuje se u opisu koncepta ove postavke.

Autor, kustos i likovni identitet izložbe delo su mr Mare Janakova Grujić, organizator je Centar za graditeljsko nasleđe „VAM“, a izložba traje do 10. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari