Izložba Miroslava Jeremića „Dah prirode” u Narodnom muzeju Valjevo (FOTO) 1Foto: Kolubarske.rs

 

„Kada od prirode uspete da napravite likovnu strukturu, čisto likovno polje, i da je približite ekspreminetima koji su karakteristični za drugu polovinu dvadesetog i prve decenije našeg veka, onda se može reći da ste zaista neko ko je vredan titule umetničkg fotografa”, kazala je istoričarka umetnosti Nataša Kristić na otvaranju izložbe fotografija Miroslava Jeremića, u subotu, 16. septembra, piše portal Kolubarske.rs.

Ovom izložbom crno-belih fotografija u Narodnom muzeju u Valjevu obeleženo je 55 godina bavljenja fotografijom velikog majstora i umetnika Miroslava Jeremića.

– Kada se latite fotoaparata kao mlad čovek, prvo što vidite ispred sebe jeste priroda. Veliki je problem u karijeri dugoj pola veka da izaberete fotografije koje treba da vas predstave. Kada pogledate fotografije prirode uvek pomislite da to i nije tako teško, samo je potrebno uzeti aparat. Međutim i svako ko je boravio u prirodi i pokušao da fotografiše na način kako to radi Jermija suočio se sa brojnim problemima… Ove fotografije predstavljaju pravi raritet upravo zbog toga što one predstavljaju jednu vrstu jedinstva likovnih elemenata, gde Jeremija tragajući za svetlosnim kontrastima, igrom senki, specifičnim konstrukcijama pejzaža, zapravo tragao za tim što je unutrašnja strana pejzaža, kazala je Kristić na otvaranju izložbe, a u katalogu je napisala:

Izložba Miroslava Jeremića „Dah prirode” u Narodnom muzeju Valjevo (FOTO) 2
Foto: leparecvaljeva

„ Danas, pred negovim pejzažima stojimo kao u galeriji klasičnog slikarstva. Ne samo kao posmatrači refleksije vidljivog sveta, već opčinjeni strukturom aluvijalnih linija, odmereno prenesenih kadrova, bajkovitih i nestvarnih atmosfera kreiranih u kontra svetlu, dualističkih površina začinjenih finom tonskom gradacіjom i unutrašnjim pulsom materije počinjemo da postavljamo pitanja višeg reda. I u tom trenu isčezavanje materIje zapravo se rađa umetnost”.

Izložba Miroslava Jeremića „Dah prirode” u Narodnom muzeju Valjevo (FOTO) 3
Foto: leparecvaljeva

Novinski fotgraf Imre Sabo kaže da može da bude pored Jeremije i da gleda šta on radi, da pokuša da ga oponaša, ali da nikada ovakve fotografije neće napraviti.

– Ne znam da li vi čujete žubor vode ovih vodopada, ja ih čujem. Verovatno kada pogledate fotografije na kojima je mnogo snega vi čujete škripu nogu koje prolaze kroz sneg. E to je Jeremija. Jeremija je, kako je Nataša u katalogu napisala, čovek koji voli da tihuje u prirodi, i to je pravi izraz. To tihovanje u prirodi dovodi do nečega do čega ja mogu da dođem samo tako što gledam njegove fotografije, kazao je Sabo.

Izložba Miroslava Jeremića „Dah prirode” u Narodnom muzeju Valjevo (FOTO) 4
Foto: Kolubarske.rs

Istoričarka umetnosti Jelena Ivić, iz valjevskog muzeja, podsetila je na to da je prethodna izložba Miroslava Jeremića održana u galeriji Narodnog muzeja pre sedam godina, bila je „Bukvar prirode”.

– Miroslava Jeremića smo tada upoznali kao velikog poštovaoca prirode, a njegove fotografije se mogu smatrati i svojevrsnom lektirom ove tematike. Danas imamo priliku da vidimo izložbu sa izuzetnim izborom motiva, besprekorne kompozicije i realizacije, gde vidimo stapanje vremena i prostora koje u potpunosti uključuje značenje reči prirodno. Uvažen je svaki segment prirode: nebo, kamen, voda, drvo, trava. Na ovaj način istaknut je i potencijal fotografije kroz vrednosti koje su međusobno zavisne. Na kraju ostaje nam samo da zaključimo: fotografisanje prirode nepodrazumeva samo dokumentarnost, već je to više stvaranje svetova, kao što nas na to i podseća ova izložba, kazal je Jelena Ivić.

Autor izložbe Miroslav Jeremić, objasnio je zbog čega su se na izložbi našle crno-bele fotografije.

– S obzirom na to da ovom izložbom obeležavam 55 godina od početka bavljenja fotografijom, a ja kada sam počeo da se bavim fotografijom bila je samo analogna fotografija, nije bilo digitalnih zapisa, radilo se u mračnoj komori, bili su crno-beli filmovi, tako da sam hteo da nas podsetim na to vreme i vratim malo u taj crno-beli svet, rekao je Jeremić.

Izložba Miroslava Jeremića „Dah prirode” u Narodnom muzeju Valjevo (FOTO) 5
Foto: Kolubarske.rs

Govoreći o svom odnosu prema prirodi i o fotografijama napravljenim u prirodi, Jeremić kaže da se priroda pre svega mora voleti, mora se upoznati, mora se biti u njoj i znati šta gledati i šta tražitie u prirodi.

– Morate znati geografiju, biljke, morate znati kako ceo taj biodiverzitet diše, da su oni mngo važniji od nas, da ih osluškujemo i pratimo, i tek kada nekoga upoznate, onda ga i zavolite, objasnio je Miroslav Jeremić.

Izložba Miroslava Jeremića „Dah prirode” u Narodnom muzeju Valjevo (FOTO) 6
Foto: leparecvaljeva

Otvaranju izložbe u Narodnom muzeju prisustvovao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

– Čast mi je što sam dobio priliku da vam se obratim na otvaranju izložbe fotografija čoveka za koga vlada nepodeljeno mišljenje da je majstor svog zanata. Svi znate koliko je teško dobiti priznanje u svojoj sredini i zato sam ponosan što živim u gradu u kom radi i stvara fotograf kakav je Miroslav Jeremić i što nam daruje fotografije koje će ostati zauvek, kazao je Gojković, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari