Izložba ''(Ne)briga o kulturnom nasledju'' u Muzeju Ponišavlja u Pirotu 1Foto: Z. Panić

Izložba “(Ne)briga o kulturnom nasledju“ otvorena je u Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu. Ovo je petnaesti konkurs Muzeja.

Učestvovalo je 25 autora iz Pirotskog okruga. Stiglo je preko 100 fotografija.

Prva nagrada dodeljena je Danijeli Vasov za fotografiju crkve Svetog Djordja u selu Slavinja na Staroj planini.

– Imala sam poseban cilj, da ukažem na propadanje ove bogomolje i da potražim pomoć javnosti za obnovu crkve – kaže Vasov.

Druga nagrada pripala je Mirjani Jovanović za fotografiju napuštenog Doma kulture, a treća Kristini Mitrović za fotografiju Davidove zvezde u Jevrejskoj ulici u Pirotu. Nina Lukić i Miljana Spasić Šnele nagradjene su za poseban doprinos konkursu.

Da nedovoljno brinemo o kulturnim bogatstvima, pokazali su autori fotografija pristiglih na ovaj konkurs Muzeja Ponišavlja. Ima i svetlih primera. Najveću pažnju fotografa privukle su stare crkve i oronule kuće, a izdvajaju se i fotografije Tvrdjave Momčilov grad i zgrade Muzeja.

– U proteklih 15 godina trajanja ovog konkursa zabeležili smo na stotine fotografija preko 200 učesnika. Svih ovih godina smo nastojali da kroz konkurs probudino kod sugradjana vrednosni odnos prema nepokretnim kulturnim dobrima a ujedno da popularišemo fotografiju kao dokumentarno i umetničko sredstvo izražavanja – kaže kustos Muzeja Ponišavlja Tatijana Karanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari