Izložba o drevnoj forenzici od danas u Galeriji SANU 1Foto: SANU

U Galeriji nauke i tehnike SANU danas se otvara izložba „Forenzika drevnosti – 20 godina novih arheoloških istraživanja Vinče”, čiji su autori prof. dr Nenad Tasić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Kristina Penezić iz Instituta Biosens u Novom Sadu.

Izložbu organizuje Centar za digitalnu arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa Galerijom nauke i tehnike SANU, a neposredan povod za održavanje izložbe je značajan jubilej u arheologiji Srbije.

Ove godine se navršava 20 godina od početka novih istraživanja svetski značajnog neolitskog nalazišta Vinča. Godine 1998. započeta je treća serija iskopavanja koja je za cilj imala primenu najsavremenijih metoda arheoloških iskopavanja i dokumentovanja, ali i najšire uključivanje kolega iz različitih struka u dobijanje novih arheoloških saznanja.

Izložba predstavlja metode, analize, procese i rezultate koji su dobijeni tokom poslednjih 20 godina.

Na otvaranju izložbe govoriće akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, i dr Nenad Tasić, a izložbu će otvoriti Danijel Sinani, redovni profesor i dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U okviru izložbe planiran je prateći program koji će se sastojati od predavanja i radionica. Četvrtkom, od 18 časova, u Galeriji će biti priređivana predavanja posvećena lokalitetu Vinča i stručna vođenja autora i saradnika na izložbi, dok će se subotom, u terminu od 10.30 do 13 časova, održavati radionice za najmlađe. Izložba će trajati do petka, 10. avgusta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari