Izložba “Odgovor je u prevodu” u Savremenoj galeriji Subotica 1Savremena galerija Subotica, foto: Natalija Jakovljević

Izložba Dragane Žarevac pod nazivom “Odgovor je u prevodu” biće otvorena u petak, 1. jula, u Savremenoj galeriji Subotica, sa početkom u 19 časova. Na otvaranju izložbe biće izveden performans “Mudra voda”.

Dragana Žarevac je vizuelna umetnica koja je izlaganje započela 1979. godine performansima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostora bivše Jugoslavije i u inostranstvu.

O performansu se, danas, govori kao o procesu prevođenja i zaključuje se da je njegovo najkonzistentnije stanje transformacija.

U tom kontekstu, izložba Dragane Žarevac “Odgovor je u prevodu” u Savremenoj galeriji Subotica pruža mogućnost bavljenja ontogenezom performansa i sagledavanja svih njegovih faza kroz različite društvene kontekste u rasponu od četiri decenije.

Pored arhive performansa (crteži, beleške, partiture, notacije, tekst), tragova medijatizacije (fotografija, zvuk, muzika, video zapisi), izložba predstavlja i video performans i recentnu produkciju video-reperformansa i video instalacija “otelovljenog arhiva”.

Kustoskinje izložbe su Slađana Petrović Varagić i Tamara Kucor, a izložba će moći da se pogleda do 20. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari