Izložba „Otisci graditelja“ o Branku Pešiću u Ustanovi kulture Parobrod 1

Izložba „Otisci graditelja“, povodom sto godina od rođenja i 15 godina od smrti arhitekte Branka Pešića, biće otvorena večeras u 19 časova u Ustanovi kulture Parobrod.

Arhitekta Branko Pešić iza sebe je ostavio ogromno i složeno graditeljsko delo u različitim poljima arhitekture.

Bio je i profesor na Građevinskom fakultetu (1951-1986), a uspešno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte kao što je izgradnja tada najviše građevine na Balkanu Palate Beograd, popularne Beograđanke, visine preko sto metara, ali i nastavak gradnje Hrama Svetog Save.

Pored Pešićevog stvaralačkog opusa, na izložbi biće prikazani i lični utisci i zapažanja autora, zabeleženi u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Marija Andrejević, jedna od autorki izložbe i ćerka Branka Pešića, kaže da je njegovo stvaralaštvo započelo u ranim posleratnim godinama, prvim neimarskim iskustvima podizanja Novog Beograda, i da je ono „još u zadatim pravilima socrealističke estetike“ prošlo turbulentne faze vremena, „kristališući svoj osobeni, originalni jezik savremenog, modernog, pročišćenog izraza“.

Pešićevo stvaralaštvo pratilo je savremene pojave na svetskoj sceni, „sa posebnim afinitetom za internacionalni stil kome pripadaju najmodernija zdanja svetskih metropola.“

– Izložba je koncipirana kao mozaik dugog, zanimljivog i plodnog života jednog stvaraoca, ilustrovana autobiografskim zapisima i raznovrsnim eksponatima, izloženim kroz nekoliko različitih tematskih okvira – rekla je Andrejević za Danas.

Ona je dodala da je na izložbi stavljen akcenat na „širinu stvaralačkog delovanja arhitekte Pešića“, koje uključuje i sajamsko-izložbenu arhitekturu i projektovanje velikog broja sakralnih objekata, među kojima se „ističe njegovo poslednje ostvarenje – Crkva Svete Petke na Čukaričkoj padini, u Beogradu, koju je smatrao krunom svoga stvaralaštva“.

Poseban segment izložbe posvećen je njegovim crtežima i akvarelima.

Zapise „Sećanja“ arhitekta je posvetio ćerkama i unucima, a, kako je navela Marija Andrejević „deo tih zapisa poslužio je kao svojevrsni vodič kroz ovu izložbu“.

Marija Pavlović, v. d. direktora Parobroda i autorka izložbe, u razgovoru za Danas rekla je da su pripreme za ovu izložbu trajale intenzivno nekoliko meseci.

– Kao što znate, arhitekta Pešić je bio veoma plodan, ostvario je preko 100 realizovanih dela, svojih objekata, tako da smo morali da taj obimni materijal prvo podelimo na nekoliko tematskih celina, pa posle da te celine svedemo na neke najvažnije i najosnovnije detalje koje smo podelili u nekoliko segmenata prikazanih na izložbi.

Ovo je inače prva izložba o jednom od najznačajnijih arhitekata Srbije i Jugoslavije, istakla je Pavlović dodavši da će nakon 5. novembra, do kada traje izložba u Parobrodu, ona nastaviti da putuje po drugim gradovima.

Pored nje i Marije Andrejević, u autorskom timu je i Ana Petrović.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari