Izložba posvećena Svetislavu Petroviću 1

Izložba o Svetislavu Ivanu Petroviću biće otvorena sutra u 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovom postavkom Kinoteka zaokružuje godinu posvećenu jednoj od najvećih evropskih glumačkih zvezda srpskog porekla.

Ova ustanova započela je 2017. projekcijama Petrovićevih filmova, a na kraju godine, posle otvaranja izložbe, biće prikazana i „Princeza korala“, romantična drama snimljena pre tačno 80 godina na Jadranu. Petrović je igrao mladog avijatičara Marka Vukovića, a partnerke su mu bile još jedna ovdašnja zvezda Ita Rina i nemačka glumica Hilde Sesek.

Tu koprodukciju Nemačke i Kraljevine Jugoslavije režirao je Viktor Janson. Kinoteka je film specijalno za ovu priliku obezbedila iz Bundes Arhiva u Berlinu.

Nepravedno zaboravljeni Petrović (1894, Budimpešta – 1962, Minhen) tokom 40 godina karijere ostvario je više od stotinu uloga, uspešno prevazilazeći prelazak iz nemog u zvučni film. Snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji…

Krasili su ga talenat i harizma. Visok, markantan, lepog lica i sonornog glasa, bio je idealan tumač aristokratskih likova, plemića, oficira, sveštenika i fatalnih ljubavnika koje je predstavljao sa slovenskim šarmom.

Mnoge Petrovićeve uloge vredne su pomena, među njima i one u filmovima: „Umetnička duša“, „Alahov vrt“, „Kozak i slavuj“, „Proces“, „Gospođa sa suncokretom“, „Lift za gubilište“… U posleratnoj Jugoslaviji Petrović je ostvario samo jednu ulogu – u filmu „Dalmatinska svadba“ (1953), u režiji Geze fon Bolvarija. Ta koprodukcija sa Zapadnom Nemačkom bila je jedan od prvih kolor filmova snimljenih kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari