Izložba posvećena Tivadaru Vanjeku u Narodnom muzeju u Zrenjaninu 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

U Narodnom muzeju Zrenjanin organizovana je kamerna postavka “Sećanje na Tivadara Vanjeka” povodom 40 godina od njegove smrti. Vanjek je bio jedan od osnivača Likovne kolonije Ečka i prvi upravnik Savremene galerije Zrenjanin.

Izložba posvećena ovom umetniku nalazi se u njegovom legatu, u okviru stalne postavke umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Postavka predstavlja deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog autora i priredila ju je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

-Legat Tivadara Vanjeka nam pruža uvid u sve faze rada ovog slikara, od prve slike „Seoski lola“, preko impresionističkih i ekpresionističkih dela, do pronalaženja sopstvenog stila 1957. godine. Tada nastaje slika „Golubarnik“, prva u nizu onih koje će pružiti jednu autentičnu viziju vojvođanskog života sa prepoznatljivom arhitekturom i predmetima koji ponegde dobijaju oblike ljudskog tela. U ovim radovima preovlađuje metafizička atmosfera, pomalo svečana i irealna u kome je prisustvo čoveka tek nagovešteno – objašnjava autorka izložbe Olivera Skoko.

Kako navodi, svoju poslednju samostalnu izložbu Tivadar Vanjek je imao u Grafičkom kolektivu u Beogradu, aprila 1981. godine, na istom mestu na kome se prvi put predstavio publici 1958. godine. Poseban segment Vanjekovog stvaralaštva predstavlja ciklus od 36 slika pod nazivom „Pendžeri prijateljstva“, koje je umetnik posvetio svojim prijateljima slikarima, istoričarima umetnosti i radnicima u kulturi koji su davali doprinos nastanku i razvoju likovnog života u Zrenjaninu. Autor je poklonio preko 250 dela u vidu tri poklona gradu u kome je najduže živeo.

Od toga je formiran Legat Tivadara Vanjeka koji se nalazi u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari