Izložba povodom 40 godina albuma Paket aranžman na beogradskom Trgu republike 1Foto: BETAPHOTO/LELA MILIVOJEVIC/MO (Arhiva)

Izložba fotografija „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021) na bis“ otvorena je danas na beogradskom Trgu republike, gde su izložene fotografije bendova Idoli, Električni orgazam i Šarlo akrobata, povodom 40 godina od izlaska kompilacijskog albuma „Paket aranžman“.

Jedan od autora izložbe, Dragan Ambrozić rekao je novinarima na otvaranju izložbe da je „ovo preloman trenutak“ kada nešto što je bilo andergraund i alternativa, postaje deo opšte kulture.

„Mi moramo da pokušamo da pretvorimo ovo što imamo zabeleženo na ovim fotografijama i ploči u neke opšte vrednosti u ovom društvu. Ono što treba da uradimo u sledećem periodu, ovo je naravno tek početna tačka, je da sve ono što imamo kao našu baštinu, zaostavštinu rokenrola, a što su vrednosti koje se mogu meriti sa sličnim evropskim vrednostima, nekako sistematizujemo, pretvorimo u nešto što će biti zaostavština za budućnost“, istakao je Ambrozić.

Autorka izložbe Zorica Kojić ocenila je da je divno što postoji povod da se ta izložba predstavi dva puta u nekoliko meseci i podsetila da je u medjuvremenu preminuo autor omota albuma, Branko Gavrić.

Frontmen sastava Električni orgazam Srdjan Gojković Gile, čije su se pesme našle na tom kompilacijskom albumu, izjavio je da je izložba postavljena na bitnom trouglu za „Paket aranžman“ – kafana „Ruski car“ u kojoj su se ti bendovi skupljali, plato Filozofskog fakulteta, na kome je upoznao Gorana Čavajdu Čavketa, bubnjara benda i studio „Druga maca“ u Svetogorskoj ulici gde je album i snimljen.

Istakao je i da, iako album u to vreme nije bio u rangu masovno popularnih stvari, da je ipak imao neku trajnu vrednost i da je dostigao 40 godina.

Gojković je dodao i da je ime albumu dao upravo autor omota Branko Gavrić.

„Mi smo svi bili nadobudni klinci i nismo mogli da se dogovorimo kako će se taj album zvati, nismo mogli da se dogovorimo kako će omot izgledati, a nismo ni želeli da taj album bude zajednički“, izjavio je Gojković.

On je istakao da je svaki od ta tri benda je želeo svoj album i dodao da je ‘Paket aranžman’ bio veliki kompromis i za Šarla, i za Idole, i za Orgazam.

„Niko nije bio baš oduševljen tom idejom. Ali evo, vreme je pokazalo da je ipak dobro što smo ustuknuli od svojih ego-tripova tadašnjih i što smo ipak nešto zajednički napravili što očigledno traje kroz vreme i ja mislim da će trajati još dugo“, rekao je Gojković.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je tom prilikom izjavio je da postoji ideja o muzeju rokenrola i dodao da se nada da će glavni grad dobiti jedan takav muzej u kome bi se izlagale fotografije poput onih sa današnje izložbe.

Izložba će se na centralnom gradskom trgu nalaziti narednih sedam dana, a autori fotografija su Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branko Gavrić i Branislav Brajan Rašić.

„Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“, izložba autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, prvi put je otvorena krajem aprila ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari