Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda 1Foto: Gordana Kojić

Izložba “Povratak Beogradu” slikara Maneta Šakića biće otvorena 6. oktobra u 19 sati u Muzeju Grada Beograda I trajaće do 4. novembra a organizovana je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

“Izložba najavljuje Manetov „povratak“ beogradskoj publici i likovnoj sceni na kojoj je izostajao gotovo deset godina” kaže Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta dodajući da je postavka istovremeno monumentalna po svom karakteru i formatima, i krhka do osetljivosti koju najavljuju stihovi Vaska Pope: „… Vratio sam se s puta… Da sazrelo kamenje iz zavežljaja… Ovde na trgu razdelim…“;

“Upravo u tim razmerama ova postavka nam nudi katarzični susret, ne samo kroz povratak gradu u kome je rođen, već i kroz duboku vezu, ukorenjenu u poreklo, tlo, u ono što jeste i što tek treba da bude”, konstatovala je Ksenija Samardžija.

Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda 2
„Nijedna perverzija sveta ne može prodreti u srce zvižduka“

Istoričar umetnosti Nikola Šuica u tekstu katalog za ovu izložbu između ostalog navodi da se iz “višemedijskog spleta naslovljenog ‘Povratak u Beograd’, susreću umetnički domašaji ličnosti Olivere Katarine, Vaska Pope I Enriko Josifa”
Izložba “Povratak Beogradu” biće otvorena do 4. novembra.

Slikar Mane Šakić rođen je 1971. godine u Beogradu, a 1995. je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Momčila Antonovića. Godine 1999. odlazi u Španiju (Madrid), gde živi i radi skoro deset godina. Godine 2009. vraća se u Srbiju gde izlaže prvi put 2010. pred beogradskom publikom u galeriji “Ozon”.

Uživa da izlaže na javnim atipičnim mestima (Kalenić pijaca, Titova banket sala starog hotela Slavija) i time ugrađuje koncept interesantne interakcije u svoj rad.

Posle nekoliko izložbi, odlazi 2013 godine u SAD, gde izlaže prvo u Los Anđelesu, a potom i u Njujorku. Izlaže u nekoliko njujorških galerija, a skreće pažnju izložbom u njujorškom Milk Studios. Izlagao je na mnogobrojnim aukcijama, a slike mu se nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary), navodi se u pozivu na ovaj događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari