Izložba "Priče novčanica" u Narodnoj banci Srbije do 30. oktobra 1

Povodom pedeset godina postojanja Legata Đorđa Novakovića, Muzej grada Beograda organizovao je izložbu „Priče novčanica“ u trajanju od 9. do 30. oktobra, u Narodnoj banci Srbije, Nemanjina 17.

U Zbirci za novac i medalje Muzeja grada Beograda već pedeset godina čuva se Legat Đorđa Novakovića, a povodom ovog jubileja Muzej je priredio izložbu „Priče novčanica“.

Na izložbi su prikazane papirne novčanice koje pripadaju drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20 veka, navodi se u saopštenju organizatora.

Kako se dodaje, izuzetke čine poljski i francuski asignati i nekoliko austrijskih novčanica s početka 19. veka.

Izložene su papirne novčanice zemalja koje su nastajale i nestajale sa istorijske karte Balkana – Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Crne Gore, marionetskih država za vreme Drugog svetskog rata, zatim posleratna izdanja Demokratske Federativne Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i novčanice većine evropskih zemalja – Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Slovačke, Rusije, Rumunije, Francuske, Holandije, Španije, Portugalije i vanevropskih zemalja – Kine, Turske, Alžira, Argentine, Burme, Egipta, Cejlona, Japana, Libana i Izraela.

Osim novčanica na izložbi su prikazani i izloženi lični predmeti legatora kao i fotografije, poštanske marke i drugi predmeti iz privatnih i iz zbirki Muzeja grada Beograda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari