Izložba radova 42. Susreta akvarelista u Ečki 1Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija Zrenjanin predstaviće izložbu radova učesnika ovogodišnjeg 42. Susreta akvarelista u Ečki, čiji su selektori likovni kritičar Sava Stepanov i kustoskinja Savremena galerije Zrenjanin Slavica Popov.

U Umetničkoj koloniji Ečka ovog leta boravili su i stvarali umetnici Marija Avramović i Sam Tvajdejl, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević. Kako je objasnila kustoskinja Slavica Popov, odabrani umetnici u skladu sa savremenim umetničkim praksama upotrebljavali su različite medije u svom stvaralaštvu, ali i tradicionalne likovne tehnike i akvarel.

-Bez obzira na izbor tehnike, u svim radovima poštuju se osnovne karakteristike akvarela kao što su luminoznost, lazurnost, transparentnost i spontanost. Umetnici su posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama, propituju realnost koja nas okružuje, različite društvene fenomene kao i normalnost koja nam je nametnuta, istražuju različite utopijske i distopijske svetove stvarajući prostor za izražavanje različitih kako pitanja i nedoumica tako i saznanja i mišljenja – objašnjava Slavica Popov iz Savremene galerije Zrenjanin.

Izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka biće otvorena u ponedeljak, 1. novembra u 19 časova. Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari