Izložba Rastka Stefanovića "Via Crucis" u zrenjaninskoj galeriji Aluz 1Foto: Aluz

U Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina izloženi su radovi likovnog umetnika iz Zrenjanina dr Rastka Stefanovića. Postavka „Via Crucis“ je niz od 14 slika koje predstavljaju Isusovo stradanje na putu ka Golgoti.

Prema rečima umetnika, ovaj motiv se od 18. veka ustalio u enterijeru katoličkih crkava kao imitacija „Via Dolorosa“ – simbolične predstave Hristovog stradanja u vidu staze koja vodi ka Golgoti, sa stanicama koje vernike podsećaju na događaje koji su se odigrali na tom putu.

„Danas, gotovo da nema katoličke crkve u kojoj ne postoji ovakav niz slika, a ova izložba je ciklus radova, nastalih kao porudžbina za jednu crkvu. Izložba prikazuje, kako savremeni umetnik može da pristupi tradicionalnoj i strogo utvrđenoj tematici i pruža uvid u segment umetničkog rada koji je specifičan jer se nalazi na polovini puta između slobode i kreativnosti autora i potreba i želja naručilaca“; objašnjava dr Rastko Stefanović.

Ovo nisu prve slike verske tematike kod autora, on je 2020. godine priredio izložbu pod nazivom „Nove ikone“, gde je predstavio radove inspirisane ljudskim figurama. Povodom izložbe u galeriji Suluv tada je objasnio da je glavni razlog da svoje radove nazove ikonama bio taj što je predmet njegovog rada bio prikaz pojedinačne ljudske figure i lika koji bi formalno mogao da se okarakteriše kao portet ali uz izvesnu dozu simbolizma i alegorije koji ga približavaju pojmu ikone.

„Reference na klasične teme i ličnosti iz korpusa mitologije i religije počele su kao svojevrsna igra u interakciji sa modelima ali su vremenom počeli da se pojavljuju i dublji slojevi značenja. Koristeći klasične strategije prezentacije ali i iskustvo novih medija, pokušavam da za sebe pronađem formu kojom mogu da predstavim savremene protagoniste, a koja bi bila svevremena, stara koliko i nova i koja bi mogla da preispita, sugeriše ili simulira ikoničnost i idoličnost ljudskog lica i tel“, objasnio je Stefanović.

Rastko Stefanović je rođen 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo 2004. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je na istoj Akademiji 2009. na Studijskom programu crtanje, sa radom pod nazivom“ Zaustavljanje sudbine“ kod profesorke Višnje Petrović.  Doktorirao je studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Osim slikarstvom, bavi se scenografijom i kostimom za pozorišne predstave, performanse i alternativne filmove, kao i organizacijom umetničkih aktivnosti u saradnji sa različitim institucijama i pojedincima – sarađuje u teatru, na filmu i televiziji.

Osnovao je Umetničku Asocijaciju Zrenjanin 2005, organizaciju koja okuplja Zrenjaninske umetnike u cilju razvoja i promocije savremenog umetničkog stvaralaštva. U okviru Asocijacije organizovao je i producirao više desetina izložbi, umetničkih akcija, hepeninga i nekoliko likovnih kolonija.

Izložba Rastka Stefanovića u Zrenjaninu otvorena je do petka, 3. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari