Foto: Promo MPU

Izložba „Glass Art NOW“ savremenog mađarskog stakla grupe autora svečano će  biti otvorena sutra uveče  od 19 sati u Muzeju primenjene umetnosti i trajaće do 9. decembra, najavljeno je iz ove institucije

Izložba se sastoji  od 50 autorskih radova i pruža uvid u savremeno mađarsko staklarstvo, sa ciljem da podstakne i problematizuje trenutno stanje ove discipline koja gotovo nestaje u Srbiji. Izložba nudi pregled savremenog staklarstva u Mađarskoj kroz konfrontaciju različitih autorskih pristupa, metoda i stilova, a sve u cilju prezentacije nesagledivih mogućnosti stakla kao materijala.

Izložba savremenog mađarskog stakla u Muzeju primenjene umetnosti 1
Foto: Promo MPU

Izložbu otvara Biljana Jotić, v.d. direktora Muzeja primenjene umetnosti, Ester Bohuš, osnivač Bohuš-Lugoši fondacije i Jelena Popović, kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti, u prisustvu Prvog savetnika Ambasade Mađarske, gospođe Klare Sentđerđi.

Izložba savremenog mađarskog stakla Glass Art Now realizovana je u okviru saradnje Muzeja primenjene umetnosti (MPU) sa fondacijom Bohuš-Lugoši ( Bohus-Lugossy Foundation) iz Mađarske i Mađarskim kulturnim centrom iz Beograda.

Obeležavajući Međunarodnu godinu stakla, proglašenu posebnom rezolucijom Ujedinjenih nacija, MPU je pokrenuo niz različitih programa koji stavljaju u fokus staklo i različite aspekte stakla.

Izložba savremenog mađarskog stakla u Muzeju primenjene umetnosti 2
Foto: Promo MPU

Ova međunarodna saradnja je deo pratećeg programa izložbe Na staklenom putu: umetnost stakla u reprezentaciji Srbije (1850-1950), kustoskinje Biljane Crvenković, ali i šireg projekta koji MPU realizuje u saradnji sa ICOM Srbija i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari