Izložba skulptura Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1

Izložba skulptura „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića biće otvorena danas (subota) u Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za novinare.
Izložba se sastoji iz četiri segmenta, „’80 vs ’90“, „Kabinet glupih projekata“, „Yugomuzej“ i „Nepouzdane priče“, a pored ranijih Bajićevih radova prikazuje i 15 novih.

Bajić je naglasio da nije jednostavno izlagati u MSU nakon što su u njemu izlagali Marina Abramović, Vladimir Veličković i Ervin Vurm, ali je dodao da se baš u tome sastoji „velika provokacija da radeći stvari budemo sasvim svesni da smo ipak odgovorni na globalnom nivou da proizvodimo najbolje što možemo“.

Primetio je da nas „niko neće pitati da li radimo u pravoj demokratiji ili ležećoj ili puzećoj“.

Odgovarajući na pitanje zbog čega izložba ima ime „Nepouzdani pripovedač“, Bajić je istakao da živimo u svetu u kojoj se svi nude kao pouzdani pripovedači, „koji će vam reći istinu i samo istinu“.

On je naveo da je želeo da se „izmakne i da se unapred ogradi“ i ocenio da je kroz čitavo svoje stvaralaštvo komentarisao i pričao priče onako kako su se one prelamale kroz njegov sasvim subjektivni opažajni umetnički aparat.

„Nepouzdani pripovedač je veoma emotivno upetljan u temu, ima svoje političke stavove koje verovatno iskrivljuju sposobnost da sagleda širu sliku. Umetnost pokušava da nas navigira kroz ono što se okolo događa, ali bez pretenzije da kaže apsolutnu istinu za koju mislim da vodi samo u odsustvo slobode“, rekao je Bajić.

Govoreći o koncepciji izložbe, on je istakao da ju je više razumeo kao podsticaj da načini veliki napor da proizvede nove radove, „jer u ovoj sredini nema previše podsticaja“.

Uz naglasak da je MSU fantastičan muzej i da je zbog toga zauzeo poziciju da svojom izložbom tom arhitektonskom prostoru dodeli njegovo pravo značenje.

Bajić je ukazao da je zapravo reč o dve izložbe, jednoj koja je izložba arhitekture i drugoj koja pokazuje kako skulptorski volumen kontaktira arhitektonskin volumen.

Izložba je otvorena do 23. januara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari