Izložba slika Excess Mine Radović u Drina Gallery: Kritički odgovor na konzumerizam i estetiku potrošačkog društva 1 Foto promo Bojan Džodan

Slikarka Mina Radović, poznata po angažmanu, provokaciji i kritičnosti u svojoj umetnosti, predstavlja se likovnoj publici radovima iz svoje novije produkcije, slikama velikog, srednjeg i manjeg formata u tehnici ulja na platnu, na izložbi simboličnog naslova EXCESS, koja će biti otvorena sutra u Drina Gallery (Krunska 73), u 20 časova.

Reč je o slikama nastalim u periodu 2022-2023 godine, navodi kustoskinja izložbe Nataša Radojević, a ovaj novi ciklus nastao je kao prirodno ishodište njenog dugogodišnjeg istraživanja i centra njene umetničke preokupacije.

Izložba slika Excess Mine Radović u Drina Gallery: Kritički odgovor na konzumerizam i estetiku potrošačkog društva 2
Melting Point

Kako za Danas ističe Mina Radović, osnovna inspiracija za EXCESS iliti Višak, došla je kao njen odgovor na kulturu odbacivanja i pitanje: Koja je to količina različitosti koju možemo da prihvatimo? Jer sve teži da bude ukalupljeno u jednu formu koja je prihvaćena.

– Moja su inspiracija ti odbačeni viškovi. Ja ih prihvatam, pokušavam u njima da vidim potencijal i od toga stvaram temu za umetnost. Naravno da ne govorim o odbacivanju kao prirodnom procesu koji je normalan, nego o odbacivanju kao o nametanju. Navodim na promišljanje da li ono što je podrazumevano kao višak može da dobije novo značenje, koje nije negativno, koje je potencijal za nešto novo – objašnjava Radović.

U idejnom smislu, kako navodi, naravno da je i ovaj opus nastavak njene poetike i teme ženskog tela u uslovima koje nameće savremena kultura kao date konstrukte.

– Zato se i dalje bavim kožom kao i u prethodnom opusu. Ali sada me inspiriše izboranost, smežuranost koje oživljavam na drugačiji način. Dajem im ritam, sklad, vraćam im lepotu. Ja ne zatežem. Puštam da se koža preliva ritmično. To je ujedno moj odgovor na estetiku potrošačkog društva. Ali, bavim se i konstrukcijom nove celine od delova koji su višak. Tako poentiram ideju o višeslojnosti značenja. Zato ti različiti komadi na mojim slikama grade jednu priču, kao što različita mišljenja grade celinu, ili različiti ljudi i ideje grade smisleno društvo – ističe slikarka.

Izložba slika Excess Mine Radović u Drina Gallery: Kritički odgovor na konzumerizam i estetiku potrošačkog društva 3
Excess/ oil on canvas

Prema oceni kustoskinje Nataše Radojević, Mina Radović pristupa stvaralaštvu kroz kritičku analizu savremenog odnosa čoveka i proizvoda, fokusirajući se na veštački implementiran vizuelni sadržaj traženih proporcija i boja. Suprotstavlja se konzumerističkoj percepciji tela koje je postalo platforma na koju se proizvoljno dodaju i oduzimaju mase.

„Novi opus je centriran oko teme kože, pri čemu je njen višak u fokusu. Mina Radović nastoji da višak kože ne odbacuje, čime se direktno suprotstavlja industriji lepote i kultu mladosti. Naprotiv, njoj višak kože i njene odlike – izboranost, smežuranost, mekoća – postaju izvor kreativnog naboja i sredstvo kojim oblikuje formu. Njene slike su koncipirane grubo, naturalistički i sirovo, kroz eksplikaciju skulptoralnog u dvodimenzionalnom prostoru. Dijapazon kolorita posmatrača istovremeno približava i odaljava od prvobitne ideje telesnosti, pri čemu često suprotstavlja snažne, vibrantne nijanse sa prirodnim bojama ljudske kože“, navodi Radojević u katalogu za izložbu, koju će ona sutra svečano proglasiti otvorenom.

Do 5. marta, izložba EXCESS će moći da se pogleda vikendima (od 16h-18h), a do 23. aprila bilo kojim drugim danom na zakazivanje.

Izložba slika Excess Mine Radović u Drina Gallery: Kritički odgovor na konzumerizam i estetiku potrošačkog društva 4
Piling Up/oil on canvas

Reprezentativna biografija

Mina Radović je rođena 1988. godine u Beogradu, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (odsek Konzervacija i restauracija slike), na kojem je završila i master studije, nakon čega je upisala i završila doktorske studije na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu (smer digitalna umetnost).

Vodila je slikarsku i crtačku sekciju u umetničkoj školi Lekart. Član je ULUS-a. Njeni radovi su prikazivani na mnogobrojnih samostalnim i grupnim izložbama, i deo su privatnih i javnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari