Izložba ''Stara planina, četiri godišnja doba Agora art je tamo gde je ragastov'' u Pirotu 1Foto: Zoran Panić

“Stara planina, četiri godišnja doba Agora art je tamo gde je ragastov“ naziv je izložbe fotografija koja je otvorena na centralnom gradskom trgu u Pirotu a na kojoj su prikazana sva četiri godišnja doba na Staroj planini.

Autori fotografija su Igor Đorđević, Robert Ilić i Srđan Denčić. Izložba je deo Pirotskog kulturnog leta. Organizatori su Produkcija “Gazela“ i Agencija za marketing “Bekground”. Osim fotografija, brojni posetioci su mogli da uživaju i u dokumentarnom filmu Produkcije “Gazela“ pod nazivom “Zvuci Stare planine”, koji je nagrađen na Festivalu dokumentarnog filma u Vrmdži.

Na fotografijama ovih autora prikazani su najlepši predeli Stare planine u sva četiri godišnja doba.

– Ideja se rodila upravo sa tim ragastovom. Imali smo više puta kapiju Stare planine u pravom smislu na terenu. Želja nam je da upravo tu kapiju postavimo na trgu. Ovoga puta smo to uradili kroz ovu izložbu i film- kaže jedan od autora fotografija prelepih predela Stare planine Srdjan Denčić.

Robert Ilić dodaje da su fotografije uglavnom nastale u pohodima članova Planinarskog društva “Vidlić“ na Staru planinu.

– Stara planina, koja je proglašena za Park prirode pre 11 godina, je lepa u sva četiri godišnja doba. Kad pogledate forografije jeseni vidite pravo bogatstvo boja. Lepa je i zimi sa zaledjenim vodopadima a da ne pričamo o proleću kad ona ozeleni i procveta- kaže Ilić.

Izložbu je podržao Grad Pirot i ona je deo Pirotskog kulturnog leta. Otvarajući izložbu, pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović je rekla da je ideja da se ovom izložbom prikažu najlepši predeli Stare planine u četiri godišnja doba kako bi približili netaknutu prirodu Stare planine.

– Raskošna lepota Stare planine pleni tokom cele godine. Činjenica da je skoro pet meseci pod snegom, prolećnu i letnju sezonu prate blage temperature, a jesen na planini je čarobna. Ovom izložbom građanima otvaramo vrata za sva četiri godišnja doba na Staroj planini-rekla je Golubovićeva.

U planu je da se naredne godine organizuje “Agora art fest“. Prema rečima Srdjana Denčića, na ovom Festivalu bi prikazali etno i ekološke filmove.

– Cilj nam je da Pirot bude prepoznat i po tome a ne samo po poznatim gastro specijalitetima- kaže Denčić.

Na izložbi je prikazan i film “Zvuci Stare planine“ Produkcije “Gazela“ koji je nagradjen prvom nagradom na nedavnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Vrmdža fest“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari