Izložba supružnika Luković u užičkom "Reflektoru" 1Foto: Privatna arhiva

Jelena Petrović Luković i Slavko Luković, akademski umetnici i profesori u užičkoj Umetničkoj školi, predstaviće svoje grafike na izložbi koja će biti otvorena u subotu, 11. oktobra, u 19 časova u užičkoj galeriji „Reflektor“.

Zajednički projekat dvoje umetnika i supružnika je zamišljen kao presek njihovog dosadašnjeg rada i interesovanja ali, umesto definisanja tačaka preseka i zajedničkih sadržalaca, akcenat je na grafici i ispitivanju njenih izražajnih mogućnosti.

U središtu Lukovićevih promišljanja je pejzaž, kao polazište za dalje istraživanje oblika, forme i kompozicije u najmlađoj grafičkoj tehnici – digitalnoj štampi.

Veći deo njegovog ciklusa se karakteriše kao asocijativni predeo i mogao bi da se podeli u tri celine – pejzaže amorfnih oblika, one izrazito geometrizovanih kontura i pejzaže svedene na ponavljanje određenog znaka. Za rad rad na doktorskom projektu Jelene Petrović Luković „Filozofija egzistencijalizma u angažovanom grafičkom izrazu“ navedeno je da se odnosi na analizu vizuelnog i verbalnog jezika, kojim su se služili egzistencijalistički orijentisani umetnici i književnici.

Rad nastoji da ukaže na univerzalnost i trajnost jezika koji se nalazi u osnovi književnih i likovnih uporišta, koja dalje služe kao pozornice za objašnjenje filozofskih postulata“.

Postavka dečjih radova

Iste večeri, u istoj galeriji, biće otvorena i izložba dečijih radova nastalih tokom likovnih radionica, koju je letos organizovalo Udruženje vizuelnih umetnika Užica. Deca, uzrasta od pet do devet godina, pohađala su radionice u prostoru tog udruženja koje su vodili akademski umetnici, članovi tog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari