Izložba u Požarevcu: Dizajn u doba Juge 1

Takozvani jugonostalgičari, ali i ostali zainteresovani građani Požarevca uživali su, u Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu, prisećajući se već pomalo zaboravljenih predmeta od kojih su se pojedini našli na izložbi čija postavka nosi naziv „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“.

Izložbu je osmislio i koncipirao Art Distrikt kao autorsku izložbu koja teži da reinterpretira glavne postulate dizajna (industrijskog, grafičkog, tekstilnog i produkt dizajna) u vremenu jugoslovenskog industrijskog preporoda i stvaranja potrošačkog društva od 1950-1980. godina, sa namerom da ukaže na uspešne primere koji izlaze iz striktno zadate hronologije. Namera ove izložbe jeste da kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna poveže pojedince koji takve predmete čuvaju, kako fizički, tako i u svojim sećanjima te su stoga svi predmeti izloženi na ovoj izložbi isključivo predmeti iz privatnih kolekcija 30 različitih vlasnika.

– Kada pogledamo dizajn od pedesetih do osamdesetih godina ne možemo da govorimo o dizajnu koji se dešavao unutar Jugoslavije, zato što su se veliki dizajnerski timovi školovali u inostranstvu, ali su se afirmisali u sklopu fabrika i tvornica, kazala je kustos Julija Bašić, istoričar umetnosti i predsednica Art Distrikta.

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata kako bi se lakše prikazala svakodnevica radnih ljudi a to se ticalo ne smo logotipa kao osnovnog komunikacijskog i vizuelnog znaka svake kompanije iz prošlosti, već, kako ističe Bašić, i kroz fenomen kiosk 67, teme koje su nam najbliže: domaćinstvo, bela i ostala tehnika, čak i neki retro kutak koji nudi asocijaciju na uživanje.

– Izložba predstavlja jedan presek jugoslovenskog dizajna. Isto tako govorimo o onima koji su već tada otišli u Nemačku i skandinavske zemlje da bi nastavili dizajn i razvijanje dizajna negde drugde. Govorimo i o tome kako su takvi dizajnerski poduhvati doprineli da u kasnijim godinama, šezdesetim i sedamdesetim, zapravo otvorimo ka svetu našu ambalažu, nešto što je vizuelno dopadljivo za strana tržišta, rekla je Bašić.

Dragi Ivić, direktor Centra za kulturu, naveo je da su u tom periodu nastala mala dizajnerska čuda koja su nagrađivana u Briselu. Ivić je podsetio i na prepoznatljive slogane iz doba Juge, poput „Zemite Bronhi, lakše se diše“, „Mali džin – Agrostemin“, „Platiš pet, dobiješ šest“ „Mače, idem kod Kluza“.

– Šta god da započnem vi biste to lako dovršili, jer se to zavuklo pod kožu. Kako god da posmatramo, to jeste istorija dizajna. Da smo izložbu pravili u Hali sportova i ona bi nam bila tesna, jer su te stvari tako dobre i trajno pravljene, da svako od nas ima po neki dizajn za koji nije ni znao da donese, rekao je Ivić.

U sklopu projekta ove izložbe predviđena su stručna vođenja i dečije radionice. Projekat je pomognut sredstvima grada Požarevca na konkursu za kulturu 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari