Izložba "Vladarke i supruge" u Konaku kneginje LJubice 1

Od četvrtka, 14. juna, posetioci Konaka kneginje Ljubice biće u prilici da vide izložbu posvećenu suprugama srpskih vladara iz dinastija Obrenović i Karađorđević.

Izložba Vladarke i supruge donosi priču o životu kneginje Ljubice Obrenović, udate za kneza Miloša, kneginje Julije Obrenović, supruge kneza Mihaila, kneginje, a potom i kraljice Natalije Obrenović, supruge kralja Milana, kao i kraljice Drage, udate za kralja Aleksandra. Od vladarki iz doma Karađorđevića izložbom su predstavljene Persida Karađorđević, žena kneza Aleksandra i jedina jugoslovenska kraljica, Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Zorka, žena Petra I Karađorđevića i ćerka crnogorskog kralja Nikole Petrovića, nije obuhvaćena izložbom, s obzirom da je preminula 1890, četrnaest godina pre nego što je njen suprug postao kralj Srbije.

Kroz bogat fotografski materijal i izabrane predmete iz svakodnevnog života ovih žena, posetioci Konaka kneginje Ljubice moći će da se upoznaju sa njihovim ličnim pričama, da saznaju zanimljive detalje o životu koji su vodile pre udaje, o njihovim ponekad srećnim, a ponekad nesrećnim brakovima, deci i učešću u političkom životu Srbije. Izložba nastoji da ih predstavi kao obične žene, sa svakodnevnim radostima, potrebama i problemima. Njihove lične priče, protkane obiljem zanimljivih detalja, govore o svemu onome što je činilo svakodnevni život jedne žene i majke, koja je uz to bila i supruga vladara.

Autori izložbe su msr Angelina Banković, viši kustos Muzeja grada Beograda i msr Milena Andrejić, kustos saradnik Muzeja grada Beograda

Realizovana saradnjom Muzeja grada Beograda i UPG Noć muzeja, izložba je svoju premijeru imala je tokom manifestacije „Noć muzeja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari