Izložba za Čeba Dargeoba, vizuelne umetnice iz Graca Violette Ehnsperg, u četvrtak u beogradskoj galeriji Monolog 1Foto: Gwen Meta

 

Izložba austrijske umetnice Violette Ehnsperg „Izložba za Čeba Dargeoba“ biće otvorena 29. septembra u galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, od 19 časova. Njena postavka će biti dostupna posetiocima do 21. oktobra.

 

„Čeb Dargeob je ostavio tragove u istoriji, koji se osećaju i dan-danas“, ukazano je povodom izložbe i dodato da umetnicu iz Beča u Beograd dovodi poduhvat u kome će na licu mesta kreirati umetnost i zaokružiti putovanje uspomena i iskustva koja su je dovde dovela – u „Izložbi za Čeba Dargeoba“, legendarnog karaktera na relaciji dve prestonice – kolekcionar i lopov, diplomata i švercer, prijatelj i dušman, odani porodični čovek i zavodnik – sve u isto vreme.

Violetta Ehnsperg je vizuelna umetnica iz Graca u Austriji, čija je umetnička praksa bazirana u Beču. Njeni radovi obuhvataju apstraktno slikarstvo, instalacije, modni dizajn i scenografiju. Materijalnost njenih njenih dela se ogleda u instalacijama od čeličnih lanaca, keramike, drveta, kože, tekstila i konfekcije, kao i u slikama uljem na platnu, skulpturama od gline, tkanine i nakita.

Centralni aspekt kreativnog procesa Violette Ehnsperg je napetost između tela, prostora i boje. Intenzivno ispitivanje tekstila, boja, krojeva i oblika, održava dinamiku umetnice u njenom odnosu prema svetu koja je stalno u pokretu, u potrazi za impulsima i inspiracijom i u isto vreme na svakom mestu. Ova ambivalentnost između uskovitlanog pokreta i kontemplativne smirenosti je suština umetnosti Violette Ehnsperg.

Zajedno sam Violettom Ehnsperg i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom, galerija Monolog će istražiti kompleksnost ovog odnosa u “Izložbi za Čeba Dargeoba” u Cetinjskoj.

O galeriji:

Galerija Monolog sastavni je deo Museum of Now (MON) iz Berlina i sebe definiše kao svojevrsnu “crnu kutiju”, mapirajući kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako predviđajući i buduće trendove. Smeštena u epicentru beogradske alternativne scene – bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici – galerija je prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, kao i kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON), i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari