Izložbom “Povratak generala” počelo obeležavanje Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu sinoć je otvorena izložba “Povratak generala” posvećena Mihailu Černjajevu i ruskim dobrovoljcima.

Autor izložbe, istoričar Aleksej Timofejev, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže da su dokumenta i fotografije koji čine postavku iz lične arhive Antonine Černjajeve, ćerke generala Černjajeva.

Pod njegovim vođstvom je hiljade ruskih dobrovoljaca došlo u Srbiju 1876. godine da pomogne u oslobađanju od osmanlijske vlasti.

– Reč je o manje istraženoj temi i prvi smo dobili dozvolu za umnožavanje fotografija koje nam prenose sliku Srbije u godini kada je počeo srpsko – turski rat, prvi rat koji je Srbija kao nezavisna država vodila protiv Turaka, jer su do tada bili samo ustanci. Izložba pruža mogućnost da posetioci vide dokumenta koja su prvi put prikazana javnosti i čuvaju se u muzeju u Moskvi., objašnjava autor.

Izložbu povodom obeležavanja godišnjice dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju organizuje Narodni muzej Šumadije u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Ministarstvom kulture Rusije, Istorijskim muzejom Srbije, Državnim istorijskim muzejom iz Rusije i Ruskim centrom za nauku i kulturu “Ruski dom” iz Beograda.

Izložbu prati konferencija o zborniku radova najvećih ruskih stručnjaka i istoričara koji se bave ovim delom Balkana, a njenim otvaranjem počele su Oktobarske svečanosti u Kragujevcu, koje će se nizom manifestacija obeležavati sve do kraja oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari