Izvestilac UN za kulturu na terenu 1

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija (UN) za prava u kulturi Karima Benun boravi od danas do 14. oktobra u Beogradu i Prištini kako bi procenila napore u primeni prava svih pojedinaca da učestvuju u kulturnom životu i baštini

Uključujući i pažljivo razmatranje uništavanja kulturne baštine, kako u prošlosti, tako i danas.

Radujem se prilici da shvatim kako Srbija i Kosovo razumeju realizaciju prava u kulturi i poduhvatu da ih primene kroz različite politike, posebno u oblastima pristupa i uživanju u kulturnoj baštini, istakla je Benun.

To podrazumeva i ocenu politika koje su razvijene kako bi obezbedile pravo svih ljudi, bez obzira kojim grupama pripadaju, da uživaju svoja prava, izraze svoje istorijske narative, interpretiraju sopstvenu kulturnu baštinu i izraze svoju kulturu, bez diskriminacije, istakla je Benun.

U saopštenju Kancelarije UN za ljudska prava se navodi da će ona, tokom desetodnevne posete, razgovarati sa predstavnicima vlasti na nacionalnom i lokalnom novu, važnim činiocima u oblasti kulture, akadamske zajednice i relevantnih institucija.

Benun će razgovarati sa predstavnici civilnih organizacija, predstavnicima UN agencija i regionalnih organizacija o dobrim praksaka i izazovima koja se tiču prava svih na pristup kulturnoj baštini.

U saopštenju se navodi da Benun dolazi na poziv Vlade Srbije.

Planirano je njeno obraćanje medijima u Prištini 12. oktobra, potom 14. oktobra u Beogradu.

Ona će svoj sveobuhvatni izveštaj predstaviti na nekoj od budućih sednica Saveta UN za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari