Foto: Facebook/tviter

„Lepota čak i kada stvara konfuziju i biva subverzivna uvek nosi poruku pomeranja. Sa tim poklonom otvaram 51. Bitef“, rekao je reditelj Jan Fabr.

Publika je mogla samo da čuje njegov glas jer ansambl sastavljen od 20 plesača, glumaca i izvodjača iz različitih zemalja ne dozvoljava da se na bini, pre izvođenja prestave, pojavi bilo ko.
Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj i koreograf poželeo je doprodošlicu svim posetiocima iz ma kog kraja sveta su došli.

Predstava „Olimp u slavu kulta tragedije“ sastavljena je od 15 tragedija, medju kojima su „Dionisove Bahantkinje“, „Edip“, „Fedra“, „Herakle“, „Antigona“, „Orestija“, „Dionizijske noći“.

„Olimp“ se zbog svoje složenosti i zahtevnosti ne izvodi često pa će Beogradska publika videti 10. izvođenje. Pre Beograda predstava je odigrana samo na najvećim svetskim festivalima poput onog u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu.

Maratonska predstava „Olimp“ počela je danas oko 18.00 časova, a završava se 24 sata kasnije.
U petak uveče je na repertoaru bila polumaratonska predstava „Kvizula“, koja je imala strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih.

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam traje preko 40 sati, što 51. Bitefu, u skladu sa sloganom „Epik trip“ (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja.