Javna biblioteka automatizovala poslovanje ogranka u Vranjskoj Banji 1Biblioteka u Vranju / Foto: Vranje.org.rs

Nakon potpune automatizacije Pozajmnog, Dečjeg i Odeljenja u Donjem Vranju, Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju uspostavila je potpunu automatizaciju bibliotečkog poslovanja u svom ogranku u Vranjskoj Banji.

Automatizovana pozajmica doprinosi bržem, preciznijem radu i snalaženju bibliotekara, a korisnicima omogućava bolji uvid u dostupnost pojedinačnih primeraka građe, čime se kvalitet pruženih usluga podiže na viši nivo.

„Automatizovana pozajmica je segment koji omogućava automatizaciju postupaka kao što su upis i promena podataka o članovima, promena broja članske karte, pozajmica građe van biblioteke ili za čitaonicu, produženje roka pozajmice, rezervacija zauzete ili slobodne građe“, navode iz Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju.

Posao formiranja Elektronskog kataloga Javna biblioteka u Vranju započela je 2009, kada je pristupila jedinstvenom sistemu COBISS.SR koji omogućava „centralizovanu obradu bibliotečke građe, kao i pristup bibliografskim zapisima o građi svih biblioteka učesnica u sistemu, odnosno uzajamnu katalogizaciju“.

„Elektronski katalog sadrži bibliografske i kataloške podatke o građi koju biblioteka poseduje. Javno je dostupan preko interneta. Može se pretraživati na više načina, prema različitim parametrima. Korišćenjem jedinstvenog operativnog sistema za obradu i pozajmicu, Javna biblioteka u svakom trenutku ima tačne podatke o ukupnom broju knjiga, broju prinovljenih i pozajmljenih knjiga, broju i strukturi korisnika, kao i statističke podatke koji su neophodni za izveštaje, analize, programe rada, evaluaciju i utvrđivanje uspešnosti poslovanja Javne biblioteke“, navodi se u saopštenju.

Kompletan knjižni fond u ogranku u Vranjskoj Banji, koji broji više od 10.000 knjiga, unet je u COBISS bazu 2019. godine.

Cena opreme, koja je bila neophodna za uvođenje automatizovane bibliotečke pozajmice, iznosi 140.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari