Javno kustosko vođenje kroz izložbu „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića 1Foto: Promo

U okviru manifestacije Dani evropske baštine Muzej savremene umetnosti Beograd vas poziva na javno kustosko vođenje kroz izložbu Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u sredu 5. oktobra od 18 časova.

Kroz izložbu vode Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković, kustosi izložbe.

Muzej će biti otvoren do 20h i ulaz je besplatan.

Bogat i kompleksan stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od vodećih umetnika na savremenoj umetničkoj sceni u Srbiji, predstavljen je u okviru izložbe koja je postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja.

Izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi amblematski radovi i projekti koji su tokom poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej i najnoviju produkciju koja je rađena namenski za ovu izložbu.

Od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma–prostor tokom osamdesetih godina, kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su neretko podrazumevale i višemedijske izraze, publika ima priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio, u pronicljive refleksije i suptilne analize kako društveno-istorijskih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora tako i globalnih civilizacijskih fenomena.

Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju izložba obuhvata i — za Bajića važan i neodvojiv — crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari