Jedinstveno propitivanje prošlosti

Predstavljeno drugo izdanje knjige "Tragedija jednog naroda" autora Momčila Đorgovića

Ostavite komentar


  1. Knjiga je primer analitičkog novinarstva (što je u nas odavno izumrlo).
    Imao sam priliku (savim slučajnu) da sam mogao da razgovaram s Vojinom Dimitrijevićem 1995 (čitao sam prof knjigu "Strahovlada- ogled o ljudskim pravima i državnom teroru" 1985. Ovih dana "Peščanik" je napravio reprint.). Ni pet ni šest pitao sam ga da li je čitao knjigu Vitfolgela "Orjentalna despotija" (u njegovoj knjizi Vitfolgela se ne navodi u literaturi, postoji ipak u knjizi jedan citata iz te bibliske knjige za temu "državni terorizam". Za svaku oblast ljudskog stvaranja postoje uvek neka "bibliska" knjiga za tu temu!). Naravno u razgovoru sam uvideo da profesor odlično poznaje sadržaj te knjige. Na pitanje zašto je nije naveo u literaturi i zašto nema više citata, kazao je da se "više od toga nije smelo 1985"! Mislim da nema boljeg primera od ovoga o nama, našim depotskim društvenim matricama koje proizvode stalne metamorfoze despotskog sistema. Jer kod nas evo ni 2016 ne smeš da kažeš da smo oko 700 g živeli u despotskim društvenim sistemima (vizantiska, osmanska, komunistička – faza) i da to ima svoju katastrofalnu cenu po našu budućnost. Dok ne "preradimo" tu prošlot nemamo čemu civlizovanom da se nadamo.

Ostavite komentar


Kultura

Preminuo Dragan Lakićević Lakas 10

Preminuo Dragan Lakićević Lakas

Dragan Lakićević Lakas, filozof i pisac, preminuo je u 72. godini, objavio je Insitut za evropske studije, čiji je Lakićević bio dugogodišnji direktor, piše Nova. rs 

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.