Jedinstveno propitivanje prošlosti 1

„Mogao sam da napišem i komediju jednog naroda, ali se bojim da bi ta komedija bila tragičnija od tragedije“, rekao je Momčilo Đorgović, autor knjige „Tragedija jednog naroda“, na jučerašnjoj promociji u Službenom glasniku.

Knjiga nosi podnaslov „Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe“ i u mnogo čemu je iznenađujuća i otrežnjujuća.

Ovo delo ubedljivo je u otkrivanju skrivenih istina o ružnim, tragičnim, strašnim i tamnim stranama naše nacionalne i kulturne prošlosti, koje se u obliku mitskih obrazaca prenose u ovovremena dešavanja.

Autor Momčilo Đorgović objašnjava da je knjiga u stvari zbirka tekstova iz nedeljnog dodatka Danasa, o memoarima raznih istaknutih pojedinaca iz naše istorije.
– LJudi iz Danasa su mi široko otvorili vrata, i dopustili da pišem onako kako hoću i koliko hoću. Ta odlična saradnja i sloboda dodatno su me motivisale da pišem, i tako danas imamo i drugo izdanje ove knjige – rekao je Đorgović.

Latinka Perović, jedna od najboljih srpskih istoričarki i žena koja je, prema njegovim rečima, autoru umnogome pomogla pri pisanju dela, smatra da ovu knjigu jedinstvenom čine način njenog nastanka, prostorna i vremenska širina koju ona pokriva i bogatstvo izvora na koje se oslanja.
– Ključni pojam oko koga Đorgović koncipira odgovor na pitanje postavljeno u podnaslovu, i grupiše portrete u knjizi, za njega je „razumeti“. Tako on vidi zadatak jednog publiciste kako se on, vrlo skrupulozno, predstavlja u uvodu knjige. Poput francuskih analista s polovine 20. veka, koji su stvorili društvenu istoriju, autor sebi dopušta samo jednu strast: strast razumevanja, a najveća odgovornost jednog istoričara je da bude nepristrasan po pitanjima politike i identiteta – zaključuje Perović.

Urednik izdanja Gojko Tešić smatra da je „Tragedija jednog naroda“ mnogo više od publicističkog štiva, budući da na posve originalan, ekspresivan i provokativan način govori o tragičnim istinama našeg naroda.

– Đorgovićeva ideja je ona o dekonstrukciji mitske istorijske matrice o srpskom narodu i njegovim velikim istorijskim pobedama u ratovima i porazima u miru. On, ne samo kao publicista, već kao izuzetan stvaralac, istoričar ideja, kulture i umetnosti, iznosi pred savremenost teška i razložna pitanja, propitujući prošlost – kazao je Tešić.

Prvo izdanje knjige „Tragedija jednog naroda“, koje izdaje Službeni glasnik, rasprodato je u rekordnom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari