Seka SablićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

 

– Nagradu Jugoslovenske kinoteke prihvatam sa „malom radošću“, koju mogu da pronađem u sebi! Prihvatam je za svoje trajanje, za posvećenost poslu, a onda i za rezultate koje je žiri primetio! I pored loših vremena koje živimo – nesigurnost, nesloboda, poništenje moralnih i svih drugih vrednosti, život na „buretu baruta“…, Zlatni pečat doprinosi malo mojoj „ličnoj sreći“. I ja sam zahvalna da mogu da ga primim – kaže za Danas Jelisaveta Seka Sablić o našoj najvažnijoj filmskoj nagradi, koja će joj svečano biti uručena u utorak, 6. juna, na Dan Jugoslovenske kinoteke.

Legendarna glumica koja je na ovom prostoru svih ovih decenija ostala sinonim vrhunske pozorišne i filmske umetnosti, ali i beskompromisnih moralnih stavova i čije je ime danas institucija, debitovala je na filmu 1968, u „Ilustrovanom životu“ u režiji Srboljuba Stankovića, zajedno sa Draganom Nikolićem.

Danas je gotovo teško nabrojati sve filmske i TV uloge koje je ostvarila, više od stotinu, i koje su joj donele Nagradu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju naše filmske umetnosti.

Tokom karijere koja traje više od pola veka, jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica od „Triglava do Đevđelije“, sarađivala je sa kultnim rediteljima, Sojom Jovanović, Purišom Đorđevićem, Gordanom Mihićem i Ljubišom Kozomarom, Joakimom Marušićem, Vlatkom Gilićem, Zdravkom Šotrom, Milanom Jelićem, Eduardom Galićem, Koletom Angelovskim, Draganom Kresojem, Srđanom Dragojevićem…

Sa Slobodanom Šijanom snimila je tri filma, „Kako sam sistematski uništavan od idiota“, „Davitelj protiv davitelja“ i legendarno ostvarenje „Maratonci trče počasni krug“, u kojem je ostvarila antologijsku ulogu Kristine.

Glavna junakinja crne komedije Dušana Kovačevića koji je napisao i scenario, donela joj je 1982. Zlatnu arenu u Puli za najbolju žensku ulogu, a Kristina je do danas ostala najpopularniji filmski lik i glumački identitet Seke Sablić.

Među najvažnijim nagradama koje je dobila su i Oktobarska nagrada grada Beograda, i Gran pri “Pavle Vuisić” za životno delo, koji joj je na Filmskim susretima u Nišu uručen 2015. za izuzetan doprinos umetnosti glume na filmu i televiziji.

Premijerno, Seku Sablić smo gledali nedavno u filmu „Munje: Opet!” reditelja Radivoja Raše Andrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari