Još umetničkih udruženja se priključuje današnjem protestu, Gojković zove na sastanak 1foto FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Umetnici i umetnička udruženja održaće protestni skup u četvrtak, 8. juna, ispred Ministarstva kulture, nezadovoljni rezultatima konkursa koje to ministarstvo sprovodi, i ocenjujući ih „katastrofalnim“.

Ministarka kulture Maja Gojković pozvala je umetnike sa nezavisne scene na razgovor u petak, a druga umetnička udruženja priključuju se protestu, piše N1.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) saopštila je ove nedelje da je Ministarstvo kulture Srbije objavilo nedavno rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju.

NKSS zato je pozvao sve umetnice i kulturne radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture.

„Da zajedno kao scena definišemo naredne korake u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa i pokušamo da sprečimo dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“, precizirala je ta grupa umetnika.

„Oštro osuđujemo postupanje Ministarstva kulture u suprotnosti sa zakonima i javnim interesom i pozivamo na odgovornost ministarku Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli srozavanju i urušavanju sektora kulture u Srbiji. U ovakvoj situaciji, moramo da se organizujemo sami, da razgovaramo o rešenjima i definišemo zajedno naredne korake kako bismo sprečili dalje urušavanje institucija i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“, dodao je NKSS.

Ministarka kulture Maja Gojković pozvala je potom, danas, predstavnike Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije na sastanak i otvoreni razgovor u petak, 9. juna o temama koje su naveli u svom proglasu.

Ministarstvo kulture naglasilo je da je uvek spremno na konstruktivan pristup i dijalog sa pojedincima i organizacijama koje deluju na polju kulture.

Ministarstvo je otvoreno, kako je navelo, i za razgovor o dodatnom unapređenju konkursnih procedura i optimizaciju njihovog trajanja, kao i za sva druga pitanja od značaja za unapređenje rada umetnika u našoj zemlji.

ULUS i SULUJ se priključili, poziv i drugim akterima

Pozivu NKSS na protestni javni forum ispred Ministarstva kulture odazvalo se javno i Udruženje likovnih umetnika Srbije, koje je iznelo i nekoliko svojih zahteva, uključujući rešavanje problema duga samostalnih umetnika, povećanje budžeta za kulturu i rešavanje pitanja ateljea, piše N1.

I Savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (SULUJ) objavio je da će se pridružiti protestnom javnom forumu 8. juna ispred Ministarstva kulture Srbije, a ujedno pozvao je i druge aktere u umetnosti i kulturi da se priključe i doprinesu rešavanju višegodišnjih nagomilanih problema.

Prema navodima SULUJ-a, više godina zaredom projekti redovnog programa Galerije SULUJ i realizacije rezidencijalnog programa u saradnji sa Cité Internationale des Arts u Parizu ne dobijaju podršku Ministarstva kulture. Time je ugrožen rad Galerije SULUJ, koja naredne godine obeležava 30 godina rada, kao i reprezentativnog programa razmene srpskih umetnika sa Parizom koji postoji od 1982. godine.

SULUJ raspolaže sa dva ateljea za smeštaj i rad umetnika u Parizu, koji su u izuzetno lošem stanju, te je boravak umetnika suspendovan do renoviranja, a tek nakon insistiranja nove uprave SULUJ-a i Cité International des Arts, Ministarstvo kulture pokrenulo je renoviranje jednog ateljea sa ranije izdvojenim sredstvima. Kada će drugi doći na red ostaje pitanje, navedeno je u saopštenju.

Kroz taj rezidencijalni program od osnivanja do danas prošlo je više od 400 umetnika i umetnica iz Srbije, a njegova posebna važnost, kako je istaknuto, ogleda se u mogućnosti internacionalizacije karijera umetnika i pozicioniranja srpske savremene likovne umetnosti na međunarodnoj mapi.

SULUJ stoga poziva sve likovne umetnike i umetnice, kao i širu javnost, da 8. juna u podne ispred Ministarstva kulture učestvuju u protestnom forumu i zajedničkoj borbi za bolje uslove rada u oblasti umetnosti i kulture, koju je inicirala Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, ukazujući na devastiranje kulturnog sektora posle rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo.

SULUJ podseća da je jedna od najstarijih organizacija u okviru koje se okupljaju udruženja likovnih umetnika, a posle skoro deceniju zatišja, ove godine izabrano je novo rukovodstvo koje je rešeno da pronađe novo mesto i ulogu te organizacije u novim društveno-političkim okolnostima u kojim deluje. U tom nastojanju, izostanak podrške Ministarstva kulture može se sagledati samo kao manjak interesovanja za ulaganje u razvoj umetničke scene i očuvanje baštine čiji je nosilac SULUJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari