Glumica koja iznosi snažne ženske karaktere: Ko je Jovana Stojiljković, koja glumi špijunku Veru Pešić? 1foto: Nebojša Babić

„Zahvalna sam što sam dobila ovakvu priliku, ali bih volela da filmske priče o ženama i snažni ženski karakteri dobiju više prostora, da filmovi i serije o ženama postanu nešto što je uobičajeno a ne retko u našim, ali i svetskim produkcijama“, kazala je glumica Jovana Stojiljković povodom uloge u filmu Vera, a serija o istom liku – višestrukoj špijunki Veri Pešić, počela je da se emituje na RTS-u.

Stojiljković u seriji i filmu, zasnovanim po istinitoj ličnosti, izvodi priču o hrabroj ženi, srpskoj Mata Hari – Veri Pešić, višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Ova pozorišna, televizijska i filmska glumica rođena je 19. marta 1992. godine.

Čak i njena prva filmska uloga, igrana u kontraverznom filmu Klip, donosi jaku žensku priču i diže prašinu zbog tematike i načina obrade teme u čijem je centru odrastanje mlade žene u Srbiji. U toku snimanja filma Klip ona je bila učenica treće godine srednje škole.

Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Petrovića. Iako je glumica mlađe generacije ona je već višestruko nagrađivana za svoje uloge.

Odnela je nagradu za ulogu Maje u filmu Panama, za najbolju žensku ulogu niških filmskih festivala Carica Teodora, festivala Cinema city u Novom Sadu, i filmskom festivalu LIFFE u Leskovcu.

Takođe, Jovana je nagrađena za ulogu Dunje u kratkom filmu Grad i najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Sarajevu.

Nagrađena je i na Bašta festu i Studenskom festivalu Ilinoisu u SAD-u. Takođe je ponela nagrade i Fakulteta dramskih umetnosti, „Mata Milošević” i „Branivoj Đorđević”…

Igra glavnu žensku ulogu u filmu Južni vetar Miloša Avramovića, a pamtimo je i po seriji Jutro će promeniti sve. Glumi i u seriji i Senke nad Balkanom. Svoju prvu ulogu dobila je sa 11 godina u TV drami Radio televizije Srbije Mali položajnik.

Iako je uloge ostvarivala u nekoliko beogradskih pozorišta u stalni ansambl Ateljea 212 primljena je 2016. godine, gde je prethodno igrala u više predstava i ostvarila mnoge značajne uloge.

Bila je u sastavu žirija na 9. Bosifestu 2018, kao i 25. Sarajevskom filmskom festivalu održanom 2019. godine.

Stojiljković je u intervjuu za Danas kazala da je u filmu„Vera na jedan filmski ali i dirljiv način prikazana sudbina jedne žene koja je živela u svetu koji je bio mračniji, izrazito muški, opasan i podeljen raznim ideologijama.

INTERVJU Jovana Stojiljković: Uvek slušam srce i stomak

 

Ona je pokušala da ide drugačijim putem, ženskim sredstvima je uplovila u izrazito muške principe i poslove. To joj je davalo nadu da će preživeti sve i da će spasiti sebe, ali i druge“.

Sada priče možemo da se podsetimo i u istoimenoj seriji sa Jovanom u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari