„Joy Division – Deo po deo“ 8. maja u KC Gradu 1

Knjiga „Joy Division – Deo po deo“ u izdanju Kontrast izdavaštva biće predstavljena u sredu, 8. maja u 19.30 časova u Kulturnom centru Grad.

Autor knjige i muzički novinar Pol Morli pratio je rad benda od samog početka, a u knjizi je sakupio sve što je do sada napisao o njima.

Posle razgovora koji će moderirati Milica Špadijer i u kojem će učestvovati prevodilac Matija Jovandić i slavonski episkop Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk, uslediće tribute koncert.

Grupa Joy Division – gitarista Bernard Albrecht (b. Bernard Dicken), basista Peter Hook, pevač Ian Curtis i bubnjar Steve Brotherdale, kasnije Stephen Morris, formirana je 1977. u osvit pank eksplozije u Engleskoj, ubrzo nakon što su Sex Pistols održali svoj prvi nastup u Mančesteru,

Prvobitno Varšava Pakt, krajem godine menjaju ime u Joy Division, inspirisani novelom Karola Cetinskog The House of Dolls, u kojoj je termin „joy division“ upotrebljen kao sleng za koncentracioni logor gde su žene zatvorenice primoravane da se bave prostitucijom radi uživanja nacističkih vojnika.

Dok je britanski pank pokret šokirao svet tokom kasnih sedamdesetih, Joy Division su se “kao tiha oluja muzičke uzdržanosti i emotivne snage” pokazali jednako važnim delom nezavisne muzike ranih osamdesetih godina prošlog veka.

Joy Division postaje prvi bend u post-pank pokretu, kasnije naglašavajući ne gnev i energiju, već raspoloženje i izražavanje, uz uvođenje sintisajzera, Singl „Love Will Tear Us Apart“ je dosegao komercijalni uspeh.

Ian Kevin Curtis, pevač i autor pesama, 18. maja 1980. godine tragično je okončao život u 24-oj godini, ne dočekavši američku turneju i komercijalni uspeh benda. Inspirisao je brojne muzičare, poput The Cure i Nirvana, da hrabro istražuju i izražavaju svoju unutrašnju bol.

Početkom naredne godine, Hook, Morris i Albrecht (sada Bernard Sumner) formiraju New Order.

Istorija se nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari