Jubilarni, 45. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 1NecistaKrv

Istorijskom porodičnom sagom „Nečista krv – Greh predaka“ (prema scenariju Vojislava Nanovića koji je adaptirala Milena Marković), u režiji Mulutina Petrovića, 13. avgusta svečano će biti otvoren 45. Festival filmskog scenarija “Gorki list” u Vrnjačkoj Banji, a iste večeri će biti prikazan i krimi triler “Južni vetar 2: Ubrzanje“, prema scenariju tandema Miloš Avramović – Petar Mihajlović.

Kako su na konferenciji za novinare u Kombank dvorani najavili predstavnici direkcije festivala, u Vrnjačkoj Banji se, već prve večeri, očekuje dolazak više oko četrdeset scenarista i više od dve stotine glumaca.

Najveća ambicija i plan na kojem se već uveliko radi, kako je istaknuto, jeste da naredni, 46. Festival filmskog scenarija bude regionalni.

A kao novina najavljena je obnovljena Letnja pozornica sa imenom legendarnog glumca Danila Bate Stojkovićaq, koja će ove godine dočekati goste i publiku.

U glavnom programu, za nagradu za najbolji scenario ove godine će se takmičiti još sedam filmova, „Jedini izlaz“ scenariste Marka Popovića, u režiji Darka Nikolića, „Oaza“ scenariste i reditelja Ivana Ikića, „Lihvar“ scenariste Strahinje Madžarevića, u režiji Nemanje Ćeranića.

Do 19. avgusta u ovoj selekciji biće prikazana i nagrađivana ostvarenja „Živ čovek“ scenaristkinje Milene Marković, u režiji Olega Novkovića, “U ime naroda”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Darka bajića, „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović, koja potpisuje scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović, kao i “Vikend sa ćaletom” scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića.

A kako je na konferenciji u Kombank dvorani podsetio filmski reditelj Srdan Golubović, koji je sa scenarijom filma “Otac” bio pobednik prošlogodišnjeg festivala, a ove godine je član žirija koji će odlučivati o nagradama, film je, pre svega, “pričanje priče”, i scenario je početak svake filmske avanture.

Na festivalu se dodeljuju prva, druga, treća i specijalna nagrada, a od ove godine i nagrada „Gordan Mihić – Zlatno pero“.

Publika će, takođe, “dobiti reč” – od ove godine i ona će dodeljivati svoju nagradu, čiji je pokrovitelj generalni sponzor festivala, “Gorki list”.

Tradicionalno, tu je i prateći festivalski program – Letnja škola dramaturgije, koja se održava od 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari