Festival "Bez prevoda": "Ožalošćena porodica" preoblikovana u gotesku 1Foto: Predstava Ožalošćena porodica/ Narodno pozorište

Umesto komedije karaktera, ansambl Narodnog pozorišta Beograd je, na 23.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu, igrao sinoć Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“, u režiji Jagoša Markovića, kao grotesku o ljudma čija pohlepa ne poznaje granice.

Nušićevi junaci su smešteni na pustoj i skoro sve vreme mračnoj sceni, kojom fijuče vetar i do te mere su pojačani u svojoj karikaturalnosti, mentalnoj pa i fizičkoj izopačenosti, da deluju kao zverske prikaze. Šunjaju se i posrću, u zavisnosti od interesa udružuju se i razdružuju, a povremeno i nerazmljivo komuniciraju.

Publika je komad ocenila sa 4.04, a glumci su, tokom okruglog stola, branili Markovićev koncept, svedočili o divnoj saradnji sa njim i objašnjavali da su svim tim prenaglašavanjima želeli da Nušićev komad žanrovski izmeste u gotesku.

Navodeći da je Nušić „pisac za sva vremena i neiscrpan pozorišni rudnik“, Saša Torlaković, koji igra Agatona, objasnio je da „kolikogod likovi u komadu imaju negativnih osobina, uvek podsećaju na nama bliske ljude i rođake“.

– Kako se društvo razvijalo i ta pohlepa se generacijama usavršavala i u tome bi, možda, trebalo tražiti odgovor na pitanje zašto groteska baš u Nušićevom delu“, objasnio je Torlaković.

– Nušić može da se čita na milion načina. Mi smo ga ovako pročitali, a da li ljudi očekuju nešto drugo, to je pitanje analize celokupne predstave. Ja sam se prilagođavala zaključcima do kojih smo zajedno dolazili“, navela je Danica Maksimović, koja igra Sarku.

Nebojša Dugalić, Proka u komadu, kazao je da se Jagoš „nije trudio da bude eksplicitno, Nušićevski duhovit, već da, u pomaku ka grotesci, oslika prirodu unutrašnjeg poriva“.

„Ti likovi su u svakoj sekundi neko drugi i određeni su porivima, a njihovi postupci su animalni“, naveo je Dugalić.

Glumica Vanja Ejdus, koja igra Ginu, svedočila je da je bila oduševljna konceptom Jagoša Markovića, a potom ocenila da je „kolektivna igra temelj te predstave, ali da se to na sceni u Užicu nije u potpunosti videlo“.

– Ovo je prvi put da igramo ovu predstavu, nakon njenog izvođenja u junu na Festivalu Grad tetar u Budvi. Ona je vrlo zahtevna, upravo zbog kolektivne igre, i proba je bila potrebna, ali nismo je imali, zbog trenutne situacije u Narodnom pozorištu. Nedopustivo je da se, pred ovako bitan festival, ne napravi proba u Beogradu kojom bi trebalo da održimo njene temelje“, poručila je Vanja Ejdus i svedočila o tome da su glumci „probu obavili u autobusu, na putu za Užice“.

Večeras će ansambl JDP igrati komad „Zašto je poludeo gospodin R?“ (Rajner Verner Fasbinder/Bobo Jelčić), a u okviru pratećeg programa suta će, u Narodnoj biblioteci u Užicu u 18 časova, biti predstavljena knjiga „Kuća za junake“, autora Aleksandra Lala Milosavljevića iz Užica.

Problemi u NP Beograd

Navodeći da problemi u NP Beograd „traju veoma dugo i da je, u vreme ranijih upravnika, bilo prilika da se oni reše, ali da to kolektiv nije uspeo zbog otupelosti i straha“, Vanja Ejdus je dodala da su se „problemi nakupili i postali poput tempirane bombe“. „Jedino što je valjalo bile su predstave, jer je Željko Hubač uspeo da održi visok umetnički nivo, da dovede najbolje reditelje iz Srbije i regiona. Onda je Dejan Savić, upravnik NP, to ukinuo, rekavši da želi da izmeni vizuru dramskog repertora. Zašto sada da menja sve, na početku 150. sezone u Drami, iako je govorio da je sve bilo odlično? Njegovo smenjivanje Hubača sa mesta direktora Drame je izazvalo veliko nezadovoljstvo, a dodatni problem je u tome što nas Savić vređa, pominje opoziciju i to da smo politčki izmanipulisani, što nije tačno, jer mi nastupamo esnafski, a ne politički“, kazala je za Danas Vanja Ejdus i dodala da deo kolektiva neće odustati od zahteva za smenu Dejana Savića. „On nije podneo ostavku i zbog toga ćemo večeras organizovati štrajk upozorenja. Od od 19,45 do 20,45 časova bićemo u hodniku pozorišta i razgovaraćemo sa publikom, a početak predstave kasniće 15 minuta. Ne želimo da, za sada, trpi publika i želimo da radimo ali, ukoliko se ništa ne desi posle štraka upozorenja, ući ćemo u generalni štrajk i nećemo igrati predstave“, poručila je Vanja Ejdus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari