Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo 70. rođendan 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je danas 70. rođendan dodelom godišnjih nagrada Jelisaveti Seki Sablić i reditelju Jagošu Markoviću, a publici će se odužiti premijerom predstave „Kralj Betajnove“ u režiji Milana Neškovića, zakazanom za utorak u 20 časova.

Jelisaveta Seka Sablić je dobila priznanje za ulogu Gospođe Frole u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)“, a Jagoš Marković za režiju te predstave.

Sablić je uručena i Godišnja nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2017, koju dodeluje Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP u jednoj godini.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović je saopštio je da je nagrada „Dobričin prsten“ posthumno dodeljena Nebojši Glogovcu.

Upravnica JDP Tamara Vučković Manojlović je napomenula da je to pozorište otvorilo vrata publici 3. aprila 1948. godine predstavom „Kralj Betajnove“ u režiji Bojana Stupice.

Večeras imamo premijeru ovog komada u režiji Milana Neškovića, rekla je Vučković Manojlović i istakla da je od početka rada JDP bilo jasno da su postavljeni najveći umetnički kriterijumi.

„Mi nastavljamo to da sledimo i nadamo se da će JDP nastaviti da radi kao što je radilo u proteklih 70 godina“, poručila je Vučković Manojlović.

Ona je navela da je posle brojnih peripetija na putu obnova scene Bojan Stupica, koja je zatvorena iz bezbednosnih razloga.

Godišnje nagrade JDP su dobili i glumac Dragan Mićanović za ulogu Alberta u predstavi „Ajnaštajnovi snovi“ i Mirjana Karanović i Vladimir Cvetković za glumačka ostvarenja u predstavi „Mesec dana na selu“.

Priznanje je dobio i glumac Radovan Vujović za ulogu Mihaila Aleksandrovića Rakitina u predstavi „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgeneva u režiji Ive Milošević.

Jugoslovensko dramsko pozorište je dodelilo i zahvalnice za saradnju Rajffajzen banci i Radioteleviziji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari