Kad je šešir bio neizostavan 1

Od teme pokrivanja glave šeširom na području Srema etnološkinja Narodnog muzeja u Šapcu Aleksandra Jovanović uobličila je izložbu pod nazivom „Moda šešira“ koja poslednjih nekoliko godina gostuje širom zemlje a sada se priprema njeno otvaranje u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

Pokušavajući da odgovori na pitanja šta znamo o šeširima, kako su i kada korištena ova pokrivala za glavu autorka je na stručan ali pre svega popularan način predstavila temu šešira, naglašavaju zrenjaninski muzeolozi.

– Izložba je rezultat trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata i pokušava da rasvetli fenomen ovog nekada neizostavnog dela odeće. Sem toga odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale. U postavci će biti izloženi modeli ženskih i muških šešira nošenih 20-ih i 30-ih godina prošlog veka – objašnjava Branka Babić, kustos-etnolog.

Izložba će za ovo gostovanje biće obogaćena predmetima iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin sa osvrtom na nekadašnju Fabriku šešira „Begej“

– Na izložbi će kroz ambijentalne celine biti predstavljen modiski salon i šeširdžijska radionica. Kako je izložba interaktivna posetioci će imati priliku da probaju pojedine modele šešira. Izložba se obraća raznovrsnoj publici sa ciljem da podstakne radoznalost i obrazovanost – kaže kustoskinja Sanja Vrzić.

Zrenjaninski muzej potrudio se da organizuje prateće sadržaje a u sve se uključila i kompanija Gomex, čiji je prepoznatljiv moto „Šešir nakrivi, lakše se živi“.

Izložba se otvara utorak, 15. novembra, u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari