Kako izgleda koncert za bebe u Beogradskoj filharmoniji? 1Foto: V. Stojsavljević

Buka, metež i plač dečice, sve to prestaje u trenutku kada se začuju prvi zvuci blaženih uspavanki. U početku zatečena, ne znajući šta se događa, deca su zbunjeno posmatrala orkestar. Ubrzo nakon toga, opustili su se i prepustili igri praćenoj harmoničnim zvucima.

Tako je izgledao današnji koncert za bebe u Beogradskoj filharmoniji. Deca, kojih je bilo više od 50, uživala su u uspavankama koje je orkestar pripremio za njih, a ni roditelji nisu ostali ravnodušni na zvuke klasične muzike.

Bebe su se, tokom pola sata trajanja koncerta, družile, igrale, slušale muziku, a jedna se čak popela na binu, sela pored violončela i pažljivo slušala.

Kako izgleda koncert za bebe u Beogradskoj filharmoniji? 2
Foto: V. Stojsavljević

Menadžerka za odnose sa javnošću Beogradske filharmonije Jelena Milašinović rekla je za Danas da su koncerti za bebe  jedan od najvećih noviteta ove sezone.

“Možemo reći da je ideja izrasla od kako je Ivan Tasovac, na koncertu na otvorenom 2018, uveo Baby pit, umesto uobičajenog Fun pita. Na taj način smo već simbolično rekli da su za nas najmlađi najvažnija publika. Zato smo od septembra počeli da sprovodimo ove koncerte. Poznato je da filharmonija ima dosta programa za decu, ali ovo je prvi put za najmlađe, uzrasta od nula do 24 meseca”, istakla je Milašinović.

Do sada su bila tri ciklusa – septembarski, januarski i februarski, a ulaznice su besplatne da bi što više roditelja bilo u mogućnosti da dovede svoju decu.

“Za ovaj najmlađi uzrast, mi smo pripremili Simfoniju uspavanki. U pitanju su najlepše uspavanke sveta koje su aranžirane za veliki orkestar. To je vrlo blaga, umilna muzika koja je prilagođena ovom uzrastu”, ukazala je Milašinović.

Naredni ciklus biće u aprilu, u tekućoj koncertnoj sezoni, kada će cela prva nedelja biti posvećena bebama, rekla je Jelena i dodala “samim tim biće i više termina kada će roditelji moći da dovedu svoje bebe, jer je interesovanje zaista ogromno”.

Kako izgleda koncert za bebe u Beogradskoj filharmoniji? 3
Foto: V. Stojsavljević

Roditelji beba saglasni su da ova muzika može samo pozitivno da utiče na njihovu decu i da, iako su oni još veoma mali, treba da se navikavaju na prave vrednosti. 

Oni kažu da je to za njih dobro pre svega zbog druženja.

“Dobro je da deca budu u ovakvom okruženju, da provode vreme sa svojim vršnjacima jer se na taj način razvija osećaj pripadanja zajednici, a muzika je svakako uveliko doprinosi tome”, rekao je jedan od roditelja.

U Beogradskoj filharmoniji biće održani koncerti za bebe i u sredu, 13. februara sa početkom u 11 časova odnosno 12.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari