"KAKO SE GLEDA Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment" u CZKD 1Foto Dragan Dangubić

Izložba fotografija Dragana Dangubića pod nazivom „Kako se gleda” – Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment,  pod kustoskom upravom  Branislave Anđelković i Branislava Dimitrijevića otvorena je danas u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Koristeći analognu kameru i crno-beli film fotograf Dragan Dangubić je zabeležio making-off dve godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost koje su se održale u CZKD-u: „Scene pogleda” (1995) i „Ubistvo” (1997).

Prema rečima kustosa izložbe, Branislave Anđelković i Branislav Dimitrijevića, Dangubić se koncentriše na ljude, umetnike i kustose, u procesu postavljanja izložbe, na njihova ponašanja koja su ponekad manje a ponekad više informisana prisustvom aparata.

„Specifično mesto ove dve izložbe jeste u procesu koji je uključivao neposrednu produkciju novih umetničkih radova, pa samim tim i neizvesnost njenog konačnog izgleda koji i na ovoj izložbi ostaje nedokučiv. Osim samih fotografija, Dangubić tada izrađuje i kolaže od njihovih fragmenata koji su montirani u neku vrstu storyboard-a”, navode kustosi.

Kako kustosi objašnjavaju, na izložbi „Kako se gleda”, čiji je naslov ujedno i pitanje, i pokazivanje, i ambivalencija – ove fotografije se dovode u vezu sa fotografskim projektom koji je Dangubić, u saradnji sa Stankom Đorić, u isto vreme (1995) prikazao u CZKD-u pod nazivom Develop/ing/ment.

"KAKO SE GLEDA Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment" u CZKD 2
Foto: CZKD Promo izložba fotografija Dragana Dangubića

Izložba će biti otvorena do 6. decembra, osim 28. i 29. novembra, radnim danima i subotom od 12 do 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari