Kako se Merima Isaković pripremala za ulogu u filmu „Neka druga žena“? 1Foto: Screennshot

Svečana projekcija „Neke druge žene“, filma iz 1981. godine, u digitalnom i restaurisanom izdanju, zakazana je za večeras u Letnjem bioskopu Kinoteke od 20:30 na krovnoj terasi Doma vojske Srbije.

Nažalost, među nama više nisu ni reditelj filma Miomir Miki Stamenković, glumci Dragan Nikolić, Ljubiša Samardžić, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Voja Mirić, Miloš Žutić, Predrag Milinković.

Večerašnju projekciju svojim prisustvom uveličaće legendarni glumci naše kinematografije Svetlana Bojković i Ivan Klemenc, dok Merima Isaković, koja je u ovom filmu ostvarila izuzetnu ulogu danas živi na Novom Zelendu i radi kao klinički psiholog.

Njena karijera jedne od najtalentovanijih mladih glumica tada u Jugoslaviji prekinuta je upravo nakon snimanja filma „Neka druga žena“ kada je doživela tešku saobraćajnu nesreću i ostala nepokretna.

Dok se ovaj film snimao reditelj Miomir Miki Stamenković najavio ga je kao nešto drugačije u našoj kinematografiji.

– Ovo neće biti spektakl, već krimić francuskog tipa rekao na početku snimanja filma, podseća Jugopapir.

On je dodao i da je mu je u procesu rada bila neophodna pomoć SUP-a i da su neki njihovi pripadnici dobili i glumačke zadatke.

Film govori o misterioznoj smrti ginekologa, a glavna osumnjičena je mlada narkomanka Jelena Savić Lela koju tumači Merima Isaković. Miomir Miki Stamenković, tada je posebno istakao njenu studioznost u pripremanju za ovu rolu dok je sama Merima I za svoju ulogu kazala:

– Teško je odigrati devojku narkomanku, a ništa ne znati o tome. Zato sam puno razgovarala o mladima koji se leče od opijuma. Sa njima sam razradila ceo scenario, od gesta halucinacije, od pokreta, do osećanja koje u nama budi upotreba droge – navodi Jugopapir .

Film „Neka druga žena“ počinje ubistvom poznatog ginekologa, koje se dogodilo pod čudnim okolnostima. Inspektori su našli vrata doktorovog stana otvorena.

U radnoj sobi i injekciju, a tepih je upio tečnost iz razbijenih ampula morfijuma. Revolver iz koga je doktor ubijen nije nađen. Sve je stavljeno u pokret.

Najsavremenija tehnika, ljudsko iskustvo, pretpostavke… Mozaik se polako sklapa… Ubistvo se poklapa sa dolaskom doktorove žene iz inostranstva. Otkrivena je i druga žena u doktorovom životu, studentkinja, narkomanka…

Film „Neka druga žena“ snimljen je u Beogradu za Centar film, a njegova večerašnja projekcija u obnovljenom ruhu, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari