Kakvo je muzičko naleđe Discipline kičme posle četiri decenije postojanja? 1foto: Goranka Matić

– Veliki bend, veliki uticaj. Dušan Kojić, veliki autor. Znači jedna od karijatida rokenrola na ovim prostorima. – kaže Zoran Kostić Cane, frontmen Partibrejkersa odgovarajući na pitanje kakvo je muzičko nasleđe Discipline kičme posle 40 godina postojanja.

Aleksandar Žikić,muzički kritičar i pisac Koju i Disciplinu kičme vidi kao nacionalno blago najvišeg nivoa.

– Koja i Disciplina kičme su najvrednije i najvažnije što se u muzici ove zemlje dogodilo od pronalaska električne gitare naovamo. U smislu plemenite upotrebe talenta, kreativne individualnosti i originalnosti koncepta Koja i Disciplina kičme stoje rame uz rame sa sličnim, takođe malobrojnim, pojavama na svetskoj sceni, a mnoge i prevazilaze. Koja i Disciplina kičme su majke invencije i nacionalno blago najvišeg nivoa, čiji se značaj jednostavno ne može preceniti. Nadam se da je četrdeset godina dovoljno da počnemo prema njima da se odnosimo u skladu sa tim. – ističe Žikić.

Petar Peca Popović, pisac i rok kritičar Koju smatra jednim od najuticajnijih muzičara ovde, značajnim i po tome što je sa svojim bendom sve vreme opstao kao alternativa.

– Pa znate li ko je jedan od najuticajnijih muzičara koji se uopšte pojavio na beogradskoj, pa i na jugoslovenskoj rokenrol sceni. To je nesumnjivo Koja. Da li nam se svima sviđa da nam bude neprijatno, to je drugo pitanje kao što se on pita u pesmi, ali da je uticajan jeste. Koliko ja znam Disciplina kičme je jedini fenomen u svetskim razmerama koji je uspeo da ostane alternativa. Smisao alternative je da pređe u glavni tok, a Koja je jedini koji je celu karijeru ostao alternativa – zaključuje Patar Peca Popović.

Petar Janjatović. muzički novinar i rok kritičar kaže da kod mladih grupa čuje odjek onoga što je radila Disciplina kičme u različitim kontekstima.
– Često kod alternativnih novih grupa sa ex YU prostora čujem tragove Discipline kičme. Nekada je to u ritmu, tretiranju instrumenata, izvikujućem vokalu ili inat stihovima. Koja je odavno pokazao da se sa malo reči može mnogo reći – konstatuje Petar Janjatović.

Novinarka i TV voditeljka Dubravka Duca Marković ističe da je Disciplina kičme svojim zvukom pomerila granice koje su dotad postojale u našoj rok muzici.

– Sasvim sigurno su bili jedinstveni. Ponudili su nešto novo i ukazali na neke bitne stvari o koijima možda nismo vodili računa, ali čitav taj pokret iz ranih osamdesetih je postao mnogo važniji i uticajniji danas nego u trenutku kad je nastao. Tako da je zahvaljujući svima njima, i , naravno, Disciplini kičme donesen jedan novi zvuk koji će obeležiti to vreme i ostati da traje – zaključuje Duca Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari