Šezdeset i treći Kanski festival otvara se sutra uveče (sreda) i trajaće deset dana, do 23. maja. Prve večeri na Kroazeti će biti prikazan Robin Hud Ridlija Skota, van kokurencije.

U takmičarski program bilo je najpre uvršteno osamnaest filmova, ali im je juče iznenada pridodat Ken Louč (Route Irish) koji je tako ušao u trku za Zlatnu palmu. Ranije je na ovakav vanredni način uključeno u konkurenciju nekoliko filmova (Vajda, i dr.) i po pravilu su dobijali najviše nagrade.

U zvaničnom programu su filmovi Majka Lija, Nikite Mihalkova, Bertrana Tavernijea, Rašida Bušareba. Izvan konkurencije su Vudi Alen, Stiven Frirs te Oliver Stoun sa Vol stritom. U uvek popularnom programu Izvestan pogled naći će se Godar, Oliveira, Agneš Kočiš, Radu Munteanu.

Među atrakcijama festivala biće svakako Autobiografija Čaušeskua.

Žiriju će predsedavati reditelj Tim Barton (na fotografiji). Radiće, naravno, i Marše, kao svojevrsno trgovačko mesto filmske industrije. Srpskih filmova nema u programu, a na Maršeu će naši producenti i distributeri deliti štand sa zemljama iz regiona kojima se ove godine pridodao i Kipar.





http://www.youtube.com/v/KSqL9ygBCck&hl=en_US&fs=1&

Robin Hud – trejler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari