Večeras će sve oči biti uprte u Sarajevo: Ko će prisustvovati otvaranju i kakav je program 28. Sarajevo Film Festivala? 1Foto promo/28. Sarajevo film festival

Večeras će sve oči biti uprte u Sarajevo. Otvara se 28. Sarajevo film festival. Ove godine će se na crvenom tepihu pojaviti Pol Šreder, Meds Mikelsen, DŽesi Ajzenberg, Majkl Vinterbotom. Sergej Loznica, Ari Folman…

Festival će otvoriti kanski pobednik film „Trougao tuge“, a švedskom reditelju ovog filma Rubenu Ostlundu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Mikelsen i Ajzenberg takođe će biti ovenčani ovim priznanjima, a dok će Mikelsen, inače najbolji glumac starog kontinenta na prošlogodišnjoj dodeli „evropskog Oskara“ za film „Još jedna tura“, predstaviti film „Lov“, u kome je takođe u glavnoj ulozi, od pre nekoliko godina Ajzenberg će se predstavi ovoga puta i kao reditelj debitantskog dugometražnog filma „Nakon što spasiš svet“. Ajzenberg se proslavio u filmu „Društvena mreža“, a pojavio se i u domaćoj seriji „Žigosani u reketu“.

Svečano otvaranje je u Narodnom pozorištu Sarajeva, a voditeljka će biti mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Festival će biti zatvoren 19. avgusta svetskom premijerom filma Pjera Žalice „Praznik rada“.

– Zatvoriti Sarajevo film festival je posebna čast i novo iskustvo. Sve je to preduslov za ogromnu tremu, ali verujem da nećemo izneveriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvereni da važnu priču pričamo na pravi način. Nadam se dobrom vremenu i zdravlju, pa da zatvaranje bude veliki trenutak velikog Festivala – izjavio je Žalica. U filmu između ostalih igraju: Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Branka Katić, Jasna Žalica, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Večeras će sve oči biti uprte u Sarajevo: Ko će prisustvovati otvaranju i kakav je program 28. Sarajevo Film Festivala? 2
Foto: Promo-SFF

Za nagrade Srce Sarajeva ukupno će se takmičiti 51 film u četiri takmičarske selekcije: igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Dvadeset filmova će imati svetsku, osam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film iznosi 16.000 evra, za najbolju režiju 10.000, za najboljeg glumca i glumicu po 2.500 evra.
Takođe, u okviru filmskog festivala takmičiće se i najbolje regionalne serije.

Ovogodišnji program Pretpremijere Serije predstavlja izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika će moći da pogleda pretpremijere prve dve epizode šest dugoočekivanih regionalnih dramskih serija: “Kotlina” Danisa Tanovića, “Mama i tata se igraju rata 2”, Gordana Kičića, “Metrpolitanci”, Darija Vincea, “Pad” Bojana Vuletića, “Trigrad”, Sonje Prosenc, kao i seriju “U klinču” Aljoše Ćeranića i Miloša Avramovića.

Program Masterklasa

Serija razgovora u programu Masterklasa 28. SFF-a predstaviće neke od najpoznatijih filmskih umetnika: reditelja i scenaristu Pola Šredera, reditelja, scenarisu i producenta Sergeja Loznicu, reditelja Rubena Ostlunda, reditelja, scenaristu i filmskog kompozitora Arija Folmana, glumac, reditelj, dramski piscac i autor DŽesi Ajezenberg, rediteljka Jasmila Žbanić i reditelj, scenarista i producent Majkl Vinterbotom.

Protiv zagađenja

Ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo film festivala posvećeno je misiji „Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival“, i zajedničkom delovanju Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo. Cilj misije je do 30. festivala postići Net Zero – nultu stopu zagađenja, što znači čistiji vazduh za sve. Kao odgovor na izazov ekstremnog zagađenja i globalnih klimatskih promena, Festival već treću godinu aktivno radi na smanjenju karbonskog otiska. Pored smanjenja količine štampanih materija, festival je preduzeo i niz drugih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari