Karavađova slika "Ecce Homo"Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Nakon što je vekovima bilo neprepoznato i zamalo prodato za „sitninu“, nedavno otkriveno Karavađovo remek-delo izloženo je odnedavno u madridskom Muzeju Prado.

Karavađova slika „Ecce Homo“ jedno je od šezdesetak poznatih dela italijanskog baroknog majstora. Dugo se smatralo izgubljenim pre nego što je postalo jedno od najpoznatijih ponovo otkrivenih dela u istoriji umetnosti.

„Ecce Homo“ naslikan je između 1605. i 1609. i veruje se da je nekada pripadao privatnoj zbirci španskog kralja Filipa IV. Prikazuje scenu iz biblijskog Novog zaveta u kojoj Pontije Pilat predstavlja masi iscrpljenog i krvavog Hrista s krunom od trnja na glavi.

Slika koja danas vredi desetina miliona evra pojavila se na aukciji pre tri godine i zamalo je bila prodata za 1.500 evra. Španija je blokirala prodaju slike, koja je bila pripisana manje poznatom slikaru iz 17. veka, nakon što su stručnjaci izneli hipotezu da se radi o delu Mikelanđela Merizija, mnogo poznatijeg kao Karavađo.

Četiri stručnjaka za Karavađove slike, među kojima su bili i profesorka istorije umetnosti Marija Kristina Terzagi i istoričar umetnosti Đani Papi, potvrdili su u međuvremenu da je to njegova slika i ocenili je remek-delom.

Madridski muzej Prado, koji je već dom Karavađovog „Davida i Golijata“, ovu sliku će izlagati do 13. oktobra, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari