Karavan Kovačičke naive započeo putovanje kroz Srbiju 1Foto: Ministarstvo prosvete

Izložba slika više od 50 radova slikara naivne umetnosti pod nazivom „Karavan kovačičke naive“ otvorena je juče u Kovačici na platou ispred zgrade Opštine.

Uz prisustvo velikog broja građana i istaknutih umetnika iz kulturnog života posetioci su mogli da se druže sa umetnicima i da se bolje upoznaju sa specifičnostima i istorijatom ove umetnosti. Izložbu je otvorio ministar prosvete Mladen Šarčević.

„Posebna mi je čast što mogu da otvorim ovu izložbu koja sažima celokupnu naivnu umetnost čiji koreni potiču upravo u Kovačici. Zahvalio bih se predstavnicima pokrajinske vlasti a naročito predsedniku opštine Milanu Garaševiću na ideji Karavana da se građani iz cele Srbije upoznaju sa posebnošću ovog pravca u umetnosti i što na taj način neguju i štite kulturni uticaj. Drago mi je što predstavljam ministarstvo koje ima misiju da poštuje sve manjinske vrednosti jer obrazovanje manjina i kultura u Srbiji su na najvišem nivou“, rekao je Šarčević.

Predsednik opštine Kovačica, Milan Garašević, istakao je značaj očuvanja kulturnih vrednosti koje već 200 godina u ovom delu Srbije zajedno grade Slovaci, Rumuni, Mađari i Srbi.
„Kovačićka naivna umetnost je svojevrstan brend koji do sada opstajao najviše zahvaljujući entuzijazmu umetnika. Zato smo kao opština rešili da na pravi način istaknemo njen značaj i kvalitet tako što ćemo je promovisati i u drugim delovima Srbije, kao i van naših granica. Opština smo koja puno polaže na očuvanju identiteta kako Slovaka tako i drugih manjina koje ovde žive. Promovišući umetnost koja je svojstvena i nastala u Kovačici, kroz Karavan koji će ubuduće biti tradicionalan, želimo da podstaknemo i razvoj turizma koji će da doprinese i razvoju cele opštine“, istakao je Garašević.

Sa lepotama naivne umetnosti će već sutra, 27. marta, moći da se upoznaju i Beograđani. Izložba će biti otvorena u 20 časova u centru za kulturu „Vlada Divljan“ u Ustanovi kulture Palilula, a ulaz za sve posetioce, do 31. marta do kada traje izložba, je besplatan. Karavan će zatim, nastaviti svoj put kroz Srbiju, pa će tako u Novom Sadu gostovati od 3. do 9. aprila, a dan kasnije, 10. aprila, seli se u Niš, gde će za posetioce biti otvorena do 16. aprila.

Galeriju naive posetilo oko 18.000 turista

Naivna umetnost iz Kovačice ili kovačička naiva je naziv za školu naivne umetnosti koja se razvila na prostoru današnje istoimene opštine. Ovo malo mesto od tridesetih godina prošlog veka zadivljuje svet svojom umetnošću, a posebno slikarstvom. Galeriju naivne umetnosti u Kovačici samo prošle godine posetilo je blizu 18.000 turista od kojih su mnogi iz inostranstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari