Karlo Kolombara u "Don Đovaniju" 1

U Mocartovoj operi „Don Đovani“ na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenijanum večeras će u naslovnoj ulozi pevati najbolji bas sveta i dobitnik operskog Oskara u 2017. italijanski umetnik Karlo Kolombara.

U sedmom izvođenju prve zajedničke produkcije Narodnog pozorišta u Beogradu i Madlenijanuma, koju je režirao Albarto Triola, večeras gostuju i domaći sopran sa međunarodnom karijerom Olivera Merkurio kao Dona Elvira i dirigent Andrea Čerta iz Opere iz Trapanija. U ostalim ulogama pevaju: Aleksandar Manevski, Snežana Savičić Sekulić, Marko Živković, Dragoljub Bajić, Marko Pantelić i Nevena Matić.

Karlo Kolombara, kog početkom maja u milanskoj Skali očekuje premijera Veridijeve „Aide“ u režiji legendarnog Franka Zafirelija, koji će ovom predstavom proslaviti 95. rođendan, miljenik je najprestižnijih svetskih operskih kuća. U svet muzike ušao sa 12. godina zahvaljujući klaviru, ali je već sa 15 počeo da peva, radići sa poznatim tenorom i operskim pedagogom Parodom Venturijem u rodnoj Bolonji. Debitovao je u Teatru „Doniceti“ u Bergamu 1987, a nastup u Pučinijevoj „Turandot“ na otvorenom u Zabranjenom gradu u Pekingu 1997, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, zabeležen je u svim vestima širom sveta, što je bio početak njegove planetarne slave.

Peva basovske i baritonske uloge, lista imena slavnih dirigenata i pevača sa kojima sarađuje je poduža. Iza sebe ima veliku diskografiju, a bavi se i pedagoškim radom. Operskog Oskara 2017. dobio je za uloge koje je pevao u „Atili“, „Simon Bokanegri“, „Ani Bolen“ i „Boemima“ u operskim kućama u Modeni, snimio je i film „Jerusalim“, a prošlu godinu obeležila je i njegova dvomesečna turneja po Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari