Kevin SpejsiFoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kevin Spejsi israćen je sinoć aplauzom i ovacijama nakon iznenadnog pojavljivanja na predavanju o „kulturi otkazivanja“ na Oksfordskom univerzitetu. Ovo je bilo prvo glumčevo pojavljivanje na sceni otkako je oslobođen optužbi za seksualne napade.

Nova.rs izveštava da je glumac izveo petominutnu scenu iz Šekspirovog „Timona Atinjanina“, drame o bogatom i poštovanom čoveku kojeg je društvo odbacilo, a koju je ranije citirao u vezi sopstvenog iskustva. Na scenu ga je pozvao konzervativni kolumnista Daglas Marej koji je održao predavanje – besplatan javni događaj otvoren za sve – o efektu ‘društva koje bez razloga odbacuje osobu’.

Spejsi (64), koji je doživeo da premijera njegovog novog filma „Kontrola“ bude otkazana na Vest Endu, jer su bili „užasnuti“ činjenicom da na neki način budu povezani sa njim, rekao je da je „duboko dirnut“ njegovim povratkom na britansku scenu – tri meseca nakon što je oslobođen optužbi za seksualne prestupe.

Događaj u Šeldonijanskom teatru održan je u čast pokojnog filozofa ser Rodžera Skrutona, koji je opisan kao žrtva kulture otkazivanja jer je otpušten sa mesta vladinog savetnika zbog lažnih tvrdnji o antisemitizmu. Spejsijev prijatelj Marej Miler, ‘anti-woke’ aktivista i direktor Unije za slobodu govora, takođe se obratio publici rekavši da ljudi pokušavaju da „sa takvom lakoćom odbace naše najtalentovanije ljude“.

– U eri otkazivanja ponekad zaboravimo da ne možemo ovako dalje, a takođe i da smo već bili tu. Znamo to jer su se naši najveći pisci i umetnici bavili ovim pitanjem u svoje vreme. Kada je Rodžer vodio sopstvenu bitku, često sam mislio na Šekspirovu retko izvođenu, ali sjajnu dramu, „Timon Atinjanin“. Timon ima ceo svet pred sobom, okružen je prijateljima i obožavaocima, bio je velikodušan prema svima. Ipak, apsolutno svi ga napuštaju. Ostao je bez ičega i ikoga i rizikuje da bude ispunjen očajem i besom. Ne pomaže ni to što je u senci ciničnog filozofa Apemantusa koji ga je upozorio da bi se jednog dana moglo dogoditi upravo tako nešto – kazao je Miler, prenosi „Dejlimejl“.

Istakao je da posebno obožava jednu scenu, ali da nije profesionalni glumac da bi je izveo na najbolji način, zbog čega je pozvao nekoga ko to jeste – Kevina Spejsija kojeg je publika ispratila ovacijama i aplauzom.

Miler je podsetio da je bioskop „Princ Čarls“, blizu Lester skvera u Londonu, otkazao novembarsku svetsku premijeru niskobudžetnog filma „Kontrola“. Nezavisni bioskop, poznat po svojim čudnim filmskim događajima, optužen je da je pokušao da ‘otkaže’ Spejsija. Glumac se ne pojavljuje u filmu – čuje se samo u telefonskim razgovorima, ali i to je bilo dovoljno da uprava bioskopa odluči da ne želi da ima veze s bilo kakvim projektom koji je imao veze sa Spejsijem iako ga je zvanično sud proglasio nevinim. Film će ipak imati premijeru 14. novembra u bioskopu “Genesis” u Betnal Grinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari