Kladovo: Velika energija i čisto srce etno grupe “Grivna” 1Foto: Muzička škola Kladovo

Iako imaju između 10 i 14 godina pravi su profesionalci, studiozno se pripremaju za nastupe i takmičenja i sa svojom nastavnicom Jesenkom Jovetić žanju nagrade. Ono što je još važnije je da etno grupa “Grivna” iz Kladova svojom pesmom, gde god nastupa, prenosi deo lepote koju srpska izvorna tradicija čuva.

Sa modernim vremenima stigli su i neki novi muzički žanrovi i stilovi pevanja koji su u drugi plan potisnuli tradicionalnu muziku i pesmu. Zbog sve manje živih trezora muzičke narodne baštine, mlade generacije imale su sve manje prilika da se upoznaju sa narodnim pesmama koje tako bogato oslikavaju jedno doba i način življenja predaka.

Da tradicionalna narodna muzika možebiti bliska mladima, pokazuje etno grupa “Grivna” Muzičke škole „Konstatin Babić“ iz Kladova koju čine deca uzrasta 10-14 godina, a tajne muzike zajedno otkrivaju sa nastavnicom Jesenkom Jovetić.U njihovom repertoaru su izvorne pesme iz svih krajeva Srbije, ali i različite tehnike i načine pevanja.

– Punog srca mogu reći da izvorna narodna pesma privlači i nove, dosta mlađe generacije, te često dobijam poziv od roditelja da se njihova deca priključe Etno grupi. To saznanje me raduje i motiviše u radu – rekla nam je rukovoditeljka “Grivne” Jesenka Jovetić.

Kladovo: Velika energija i čisto srce etno grupe “Grivna” 2
Foto: Muzička škola Kladovo

Anđelina Jovanović kako sama kaže, od malena je mnogo volela da peva, te je stoga upisala muzičku školu koju ove godine završava.

– Pre od prilike tri godine naša nastavnica Jesenka Jovetić je došla na ideju da oformi etno grupu čiji će glavni cilj biti održavanje tradicije kroz pevanje izvornih pesama.Nastavnica je izabrala par članova ,a kasnije su pristizali i novi i svi smo zajedno otkrili naš skriveni talenat za takozvano grleno pevanje.Kod mene je već postojala ljubav prema pevanju izvornih pesama,ali kroz ovo iskustvo ona je još više porasla.Ime naše etno grupe je „Grivna “ što znači narukvica i njega smo zajedno izabrale – ispričala nam je Anđelina koja u kladovskoj muzičkoj školi uči i violinu.

O članovima “Grivne” nastavnica i rukovoditeljka grupe Jesenka Jovetić govori s neskrivenim ponosom.

-Svako dete predstavlja jedan biser, jednu nit koja tek u kombinaciji sa ostalim članovima grupe čini savršen spoj. Tako je nastala dečja etno grupa velike energije i čistog srca. Ona latentna nit koja nas sve povezuje jeste ljubav prema tradicionalnoj muzici – priča Jesenka, dodajući: “Tradicionalne melodije i ritmovi utkani su duboko u našu dušu i bude one najlepše emocije. To je muzika koja je svojstvena svima nama, koja je deo našeg identiteta i kulturnog nasleđa”.

Članovi “Grivne” i njihova nastavnica su očigledno na istoj talasnoj dužini i funkcionišu kao uigran tim.

Kladovo: Velika energija i čisto srce etno grupe “Grivna” 3
Foto: Muzička škola Kladovo

-Na probama je atmosfera uvek vesela ,svi sve podržavamo i pomažemo jedni drugima- Svi za jednog i jedan za sve. Bez obzira što nije iz Kladova naša nastavnica uvek nađe vremena za nas i doputuje čak i vikendom da bi imali probe. Nalazi nam najzanimljivije i najlepše pesme i daje sve od sebe da nam pomogne da još više napredujemo.Sigurna sam da joj je svako od nas previše zahvalan što nam je omogućila ovakvo iskustvo i zabavu u životu i što je od nas napravila savršen tim.Volela bih da naša grupa što duže opstane i da nastavimo da zajedno stičemo još mnogo lepih uspomena – kaže nam Anđelina.

Pokazalo se da je članovima “Grivne” interesantno i izazovno da ovladaju nekom novom tehnikom pevanja koja je karakteristična za pojedine delove naše zemlje. Stalnim vežbanjem pomeraju se granice mogućnosti i “Grivna” svoje znanje nadograđuje i usavršava.

“Grivna” je zbog tog spoja izgleda predodređena za uspeh, jer je već prve godine postojanja grupa na takmičenju osvojila prvo mesto. I to je bila prva od mnogih, priseća se Anđelina.

– Prvo takmičenje na kome smo učestvovale bilo je međunarodno takmičenje u Negotinu ,na kojem smo osvojile prvo mesto iako smo bile najmlađe, a to se desilo prve godine postojanja naše grupe.Pre par nedelja učestvovale smo na online Internacionalnom takmičenju u Kragujevcu na kom smo osvojile laureat ,sto poena i prvo mesto – s ponosom priča Anđelina.

Deo repertoara ove kladovske etno grupe čine pesme sa Kosova, iz čitave Srbije i Bosne, a na festivalu u Kragujevcu predstavila se dvema pesmama: Domaćice od kuće , radi se o pesmi iz Bosne, zabeleženoj kod doseljenika u Čelarevu i Bilbil pile, ne poj rano iz Velike Hoče na Kosovu.

Prema rečima nastavnice Jesenke Jovetić, “Grivna” se za svako takmičenje pripremaju se vrlo detaljno.

-Studiozno pristupamo muzičkom materijalu koji će biti deo takmičarskog repertoara. Za uspešne nastupe potrebno je puno proba i napornog rada, ali to uvek protekne u osmesima i uživanju. Zaista svi volimo ovo što radimo, uživamo u zajedničkom muziciranju i željno iščekujemo nastupe i takmičenja – rekla je za Danas nastavnica Jesenka Jovetić, naglašavajući: “Zaista je najlepša stvar čuvati i negovati narodnu tradiciju i sa ponosom je prenositi nekim mlađim generacijama.“

Gostovali i u Rumuniji

 “Grivna” formirana je u februaru mesecu 2019. godine i čini je desetoro članova, deca uzrasta od 10-14 godina. Svojim zlatnim glasovima očarali su publiku i organizatore raznih manifestacija, a svojim nastupima uveličali mnogobrojna kulturna dešavanja u Opštini Kladovo, Negotinu, Beogradu i Rumuniji. Do sada su učestvovali na dva Međunarodna festivala, 6. Međunarodni Etno festival VEF u Negotinu, gde su kao najmlađi ansambl Festivala osvojili prvo mesto i dve specijalne nagrade, a u maju prošle godine učestvovali su na 20. Međunarodnom festivalu “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini, gde su osvojii takođe I mesto- zlatnu medalju.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari